Twenterand

Erika Compagne overhandigt eerste tijdschrift

Door de redactie

Op woensdag 8 mei overhandigde Erika Compagne het eerste exemplaar van een tijdschrift in begrijpelijke taal uit aan wethouder Paters van de gemeente Twenterand in het Taalpunt in de bibliotheek in Vriezenveen

Eén op de acht Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. In Twenterand gaat het zelfs om één op de zes inwoners. Voor hen is het lezen van een boek of tijdschrift niet vanzelfsprekend. Speciaal voor deze groep inwoners bracht De Stiep Educatief samen met Taalpunt Twenterand een tijdschrift uit in begrijpelijke taal.

Met het tijdschrift hoopt het Taalpunt op een nieuwe manier laaggeletterden te bereiken en aan te sporen om langs te komen. Het tijdschrift is samengesteld door ex-laaggeletterde Erika Compagne en beschrijft haar verhaal.

Erika Compagne

Erika Compagne is ex-laaggeletterde en taalambassadeur, haar dochter Dianne werkt voor Taalpunten, haar dochter Kim werkt aan een app over je eigen mogelijkheden ontdekken. Samen vechten ze voor en met laaggeletterden. Voor begrip voor hulp. De kans krijgen om te worden wie je bent. In het eerste exemplaar schrijft Erika het volgende; "Zoals jullie nu weten, was ik altijd laaggeletterd. Op de basisschool was het niet fijn. Ik moest hardop voorlezen. Het was meer woordjes stotteren. Op de BLO moesten we winkeltje spelen met 'nepgeld'. Je kreeg alleen les in dingen in en om huis. ik voelde me daar echt niet thuis. Het ging me veel te langzaam. Op mijn zestiende ging ik naar het vormingswerk en werkte ik drie dagen ineen fabriek. In het vormingswerk zagen ze mij pas als een persoon, ze zagen dat ik creatief was. Ze luisterden naar me. 'Wat wil je'', vroegen ze. 'Naar de kunstacademie', zei ik. Maar dat kon niet. Ik had een te laag niveau. In die tijd organiseerde ik ook kinderkampen en werkte ik in het clubhuis. Dat was fijn. Had ik de kans om te leren lezen en schrijven maar veertig jaar eerder gehad. Dan had ik de kans gehad om te kunnen leren en te worden wat ik wilde zijn".

Daarnaast staat het tijdschrift vol met tips en tricks en informatie over hoe je als laaggeletterde kunt bouwen aan je eigen toekomst en je eigen kwaliteiten kunt ontdekken en benutten. "Leren lezen en schrijven heeft mij zoveel gegeven. Ik wil anderen laten weten dat je je er niet voor hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren!", aldus Erika.

Geweldige ambassadeur

Wethouder Paters "Ik vind het fantastisch wat Erika laat zien aan andere inwoners. Erika is echt een geweldige ambassadeur. Ze weet hoe het is als je moeite hebt met lezen en schrijven en motiveert mensen om net als zij hulp te zoeken. We zijn heel blij met haar".

Het tijdschrift voor laaggeletterden is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van het Taalpunt Twenterand, de gemeente Twenterand, bibliotheek Twenterand, het ROC van Twente, ZorgSaam Twenterand en De Stiep Educatief. Mensen die het blad willen lezen, kunnen daarvoor terecht in een van de bibliotheken in Twenterand.

Taalpunt Twenterand

Het Taalpunt is er voor iedereen met een taalvraag en biedt persoonlijk, anoniem en gratis hulp op maat. Sinds de opening in 2014 heeft het Taalpunt al veel inwoners van Twenterand geholpen met leren lezen, schrijven, gesprekken voeren, rekenen en digitale vaardigheden. Inwoners die meer informatie willen over het Taalpunt kunnen contact opnemen met taalpuntcoördinator Dianne Companje via telefoonnummer 06 - 21612881 of e-mail: d.companje@bibliotheektwenterand.nl.