Hardenberg

Eeuwenoud slot terug in Sibculo

Door de redactie

De Stichting Klooster Sibculo kan in haar museum Zichtbaar Verleden weer iets meer van dat verleden zichtbaar maken. Op zaterdag 24 oktober mocht de stichting, uit handen van voorzitter Bertus Wessels van de Vereniging Oud Vriezenveen, een slot in ontvangst nemen dat hoogstwaarschijnlijk een overblijfsel is van het voormalige klooster in Sibculo.

Dat het slot daadwerkelijk uit het klooster afkomstig is, valt moeilijk te bewijzen. Het is volgens Wessels wel zeer aannemelijk omdat het op het kloosterterrein is gevonden en omdat het slot met zijn rijk gedecoreerde koperen handgrepen (in de vorm van een vogel) duidelijk een slot is dat op een belangrijke deur heeft gezeten. Wat er precies met het slot is gebeurd na de sluiting van het klooster, eind zestiende eeuw, is niet bekend. Wie het slot bij het museum in Vriezenveen binnenbracht evenmin. Alleen dat het in 1977 werd geregistreerd met de beschrijving 'Deurslot met koperen handvaten en sleutel. Fraai versierd deurslot met koperen handgrepen in vogelvorm, waarschijnlijk afkomstig van het voormalige klooster te Sibculo'. Wessels: "In 2007 had het museum te kampen met ruimtegebrek. Daarom werd een inventarisatie opgemaakt van wat er in het depot aanwezig was, en wat daarvan écht Vriezenveens was. Het slot hoorde daar niet bij, maar het was zo bijzonder dat het wel bewaard moest blijven. Eén van de vrijwilligers heeft het sindsdien thuis bewaard, maar nu hij op leeftijd komt vindt hij het tijd dat het slot definitief een goede plek krijgt en de beste plek is hier in Sibculo, waar het thuishoort. Daarom schenkt de vereniging het slot nu aan de Stichting Klooster Sibculo".

Die stichting is zeer verguld met de nieuwe aanwinst. Voorzitter Henk Huisman legt uit: "Er zijn niet of nauwelijks voorwerpen uit het klooster bewaard gebleven, behoudens het bouwmateriaal dat bij de opgravingen van 1928 naar boven is gehaald. Het is heel bijzonder dat dit slot nu alsnog boven water komt én nog in zo'n prima staat verkeert. Na bijna 500 jaar werkt het nog steeds probleemloos. Wij geven het een mooi plekje in ons museum".