Twenterand

Eenzaamheid jongeren in Twenterand

Door de redactie

De coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Steeds meer jongeren voelen zich namelijk eenzaam door alle maatregelen. Als je kijkt naar het landelijke gemiddelde voelt veertig tot zeventig procent van de 12-25-jarigen wel eens eenzaam. En drie tot tien procent van de jongeren is langdurig eenzaam (bron Movisie).

Of er ook veel eenzaamheid onder de jongeren in Twenterand is kan Sophie Vugteveen jongerenwerker in de gemeente Twenterand niet precies zeggen, maar er komen wel signalen door bij het Jongerenwerk. Ook zijn er ook jongeren in het coaching- en weerbaarheidstraject die hier mee te maken hebben gehad. "Ik denk dat jongeren meer eenzaamheid ervaren. Ze zitten veel en soms alleen thuis, geen school, bijna geen sport, samenkomen met je vrienden is lastig. Jongeren hebben het nodig om onder vrienden te zijn, in die leeftijd is het hebben van vrienden en onderdeel uitmaken van een groep erg belangrijk. Ze leren hierdoor zichzelf kennen, zelfontplooiing en ontwikkelen hierbij ook een gevoel van eigenwaarde en normen en waarden. Het sociale leven valt om de jongeren weg en ze missen hierbij leeftijdsgenoten om zich heen. Deze vorm van eenzaamheid is bij de grootste groep jongeren wel tijdelijk, zodra de lockdown weer wordt opgegeven dan vermindert het gevoel van eenzaam zijn ook", vertelt Sophie.

Fleur (19) uit Sibculo, normaal werkzaam in een cafetaria, in de schoonmaak en loopt stage in een kapsalon, maar nu thuis door de coronamaatregelen, vertelt: "Ik hou van mijn sociaal leven. Normaal gesproken ben ik altijd druk van maandag tot en met zondag. Ook mijn uitlaatklep, mijn sport volleybal, is komen te vervallen. Ik voelde me echt nutteloos tijdens de eerste lockdown. Dat is één van de redenen dat ik nu vrijwilligerswerk doe bij een Kringloopwinkel in Goor. Hier kan ik mijn 'ding' doen en het is ook nog voor het goede doel. Maar ik raad het iedereen aan. Je kunt ook bijvoorbeeld klusjes doen voor je opa en oma, of de tuin bij iemand doen. Heitje voor een karweitje is ook leuk", vertelt Fleur.

Praat met je ouders

"Ook zie ik de eenzaamheid bij vrienden en dan vooral vrienden die ongeveer 15 á 16 jaar oud zijn. Die hebben erg veel moeite met de coronamaatregelen. Van veel vrienden vallen de ouders in de risicogroep of werken in de zorg en die komen dan bij niemand. Het contact met vrienden op deze leeftijd is erg belangrijk. Vooral als er problemen zijn. Ik zou als tip meegeven praat toch met je ouders als je problemen hebt. Je ouders begrijpen je meestal wel".

Ouders maken zich zorgen

"Wij zien het ook dat de eenzaamheid toeneemt. We krijgen ook meldingen van ouders die zich zorgen maken om hun kind. Maar ook jongeren die contact zoeken met ons, en soms signaleren we het zelf ook bij jongeren. Wij zijn altijd bereikbaar voor ouders en jongeren als ze vragen hebben", vertelt Sophie.

Veel apps

Naast het jongerenwerk zijn er ook apps waar je in gesprek kunt met andere jongeren in groepjes of één op één. "Er zijn veel van dit soort apps zoals 'Houseparty', hier kun je online met elkaar praten. Of het Yubo platform. Zelf heb ik in het voorjaar tijdens de lockdown de Pinterest to do list gedaan. Elke dag heb je een andere taak, dan geef je aan hoe je voelt, of wat je favoriete film is. Dit doe je gedurende een maand. Aan het eind heb je voor jezelf een lijst met dingen die je bijvoorbeeld wilt bereiken. Je leert jezelf kennen", vertelt Fleur.

Join Us

Op de vraag op welke manier ZorgSaam Twenterand hulp kan bieden antwoordt Sophie het volgende: "We zijn bezig met het opstarten van de groep Join Us in Twenterand, als ZorgSaam Twenterand zijn wij aangehaakt bij deze stichting en gaan we het Join Us programma na de lockdown opstarten in Twenterand. Stichting Join Us dringt eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar terug. Hier gaat het niet alleen om eenzaamheid tijdens de lockdown maar er is normaal gesproken ook veel eenzaamheid onder jongeren. Dit terugbrengen van eenzaamheid doen wij door jongeren samen te brengen en te helpen sociaal sterker te worden. Samen met Stichting Join Us en partners streven we naar een samenleving waarin jongeren erbij horen en zichzelf kunnen zijn in contact met anderen".

Naast het Join Us programma is er in 2019 het landelijke meldpunt voor eenzame jongeren opgezet. In 2020 is daar het platform www.eenzamejongeren.com aan toegevoegd. Op deze website vinden jongeren tips, ervaringsverhalen, een zelftest en forum. De jongeren kunnen op dit moment gebruik makken van de online spreekuren en kunnen ze appen en bellen. Daarnaast worden er extra onlineactiviteiten georganiseerd. Op sociale media en de website van JongTwenterand kunnen jongeren precies zien wat er te doen is. "Daarnaast zijn we veel op straat te vinden om contact met de jongeren te houden", vertelt Sylvia Hollander, jongerenwerker in Twenterand.

Let goed op elkaar

Fleur: "En als je je verhaal niet kwijt kunt bij je ouders, jongerenwerk of je durft niet te praten, doe het dan anoniem via de app. Ik zou tegen de jongeren willen zeggen, let goed elkaar. Bel een keer een vriend of vriendin. Als je niets hoort wil niet zeggen dat het goed gaat. Let op elkaar", eindigt Fleur het gesprek.