Twenterand

Een feestje van een kookboek:

Door de redactie

Verrukkelijke verhalen voor het vieren van 650 jaar Vriezenveen! Medio oktober dit jaar wordt een kookboek ter ere van 650 jaar Vriezenveen gelanceerd. Vriezenveen is hiermee het eerste dorp met een eigen kookboek. Een co-creatie tussen vormgever Jouke Zomer, fotografe Petra Holland en schrijfster Nienke Ploeger, die in samenwerking met Jacqueline Fikkert van Jumbo Vriezenveen een heus tafelboek op de markt brengen.

In september bestaat Vriezenveen 650 jaar. Om dit groots te vieren en onvergetelijk te maken, slaan Jouke, Petra en Nienke de handen ineen om verhalen en recepten van vroeger en nu te vereeuwigen in een smakelijk kookboek. Het idee ontstond tijdens een zakelijke lunch tussen Petra en Jouke, die razend enthousiast werden van hun spontane plan: eten doet praten. Eten en gerechten staan voor herinneringen, ze brengen gevoelens naar boven en de mooiste gespreksonderwerpen. Voor de makers dé ultieme kans om een persoonlijke invalshoek te vinden en een samensmelting te creëren van mooie beelden, interessante teksten en strakke vormgeving. Speciaal voor en door Vriezenveen.

Die visie deelt ook Jacqueline Fikkert, die direct een faciliterende rol aannam in het proces. Met veel vertrouwen in de makers, stimuleert en ondersteunt ze waar nodig. Zo kan men de inschrijfformulieren voor het kookboek niet alleen online indienen, maar ook bij Jumbo Vriezenveen. "Over speciale acties, de prijs van het kookboek en PR-activiteiten zijn we nog in overleg", legt Fikkert uit, "maar dat het een prachtig document zal worden is zeker. Wellicht zullen we een zegel-actie koppelen aan de aanschaf van dit mooie boek zodat er voor korting gespaard kan worden. Houd onze social media kanalen goed in de gaten!"

De makers over het boek

Het zal een boek worden dat tijdloos is en gekenmerkt wordt door waardige gerechten en bijzondere Vriezenveense verhalen die blijven hangen. Middels het boek denken de makers een gevoel van saamhorigheid te creëren. Persoonlijke verhalen worden gekoppeld aan heerlijke gerechten.

"Achter elk gerecht schuilt een verrassend, authentiek of origineel verhaal. Ik wil de Vriezenveners graag leren kennen", zegt Nienke (28) enthousiast. De in Vroomshoop opgegroeide journaliste woont inmiddels in Daarlerveen en schuift letterlijk en figuurlijk steeds verder richting veendorp Vriezenveen, waar ze sinds een half jaar met veel plezier en voldoening de eindredactrice is van het Ondernemers Magazine Twenterand. "Toen Jouke en Petra me het idee van een kookboek voorlegden riep ik direct: 'Daar wil ik aan meewerken! Een persoonlijker cadeau voor 650 jaar Vriezenveen kunnen we de mensen niet geven!"

"Voor mij moet dit echt een boek worden dat mensen over 50 jaar nog steeds uit de kast pakken. Een tijdsdocument. Fris, eigentijds en toch ook met een link naar het Vriezenveen van vroeger", licht Jouke (34) toe. Als grafisch vormgever en strateeg van zijn onderneming Monolith en hoofdredacteur van het Ondernemers Magazine Twenterand, weet hij als geen ander wat er speelt in Twenterand en Vriezenveen. Volgens de Vriezenvener zit zijn dorp bomvol mooie verhalen die hij middels het kookboek een gezicht en meer zichtbaarheid wil geven.

Petra (38) fulltime fotografe met een eigen studio in Vriezenveen beaamt: "Met kwalitatieve fotografie zal ik de heerlijke gerechten èn inspirerende Vriezenveners tot hun recht laten komen. Wie en wat ik mag fotograferen? Ik kan niet wachten om kennis te maken!" Petra maakte van haar passie haar beroep en is inmiddels als professioneel allrounder actief in de meest uiteenlopende branches. Van beauty- en fashionfotografie tot bedrijfsfotografie in Twente en opdrachten voor Jan en Monique des Bouvrie.

Jouw verhaal in het kookboek

De makers roepen op tot het inleveren van recepten en verhalen: "Denk bijvoorbeeld aan het eeuwenoude familierecept van jouw oma of opa, de heerlijke quiche van de buurvrouw of de goed gevulde salades van je moeder. Het kookboek zal echter niet alleen bestaan uit een opsomming van stamppotten en taartjes, maar ook uit inspirerende verhalen en bijzondere mensen.

Eigenlijk is alle input welkom. Heb je een moestuin? Eet je veganistisch? Herinnert een bepaald lied je aan gerecht van vroeger? Deel het met ons."

Aanmelden

Woonachtig in Vriezenveen? Aanmelden kan nog tot en met 11 mei 2019 via Instagram @kookboekvriezenveen, Facebook @KookboekVriezenveen50jaar en www.kookboekvriezenveen.nl