Twenterand

Een eeuw Harmonie! in theater en muziek

Door de redactie

Volgend jaar rond deze tijd trakteert de honderdjarige Vriezenveense Harmonie de inwoners van Vriezenveen op een groots muziektheaterspektakel in de buitenlucht. Harmonie! wordt een voorstelling voor en door Vriezenveen. De bekende Twentse theatermaker Laurens ten Den schreef het verhaal over liefde, strijd en saamhorigheid. De hoofdrollen worden gespeeld door professionele acteurs. De overige rollen zijn weggelegd voor amateuracteurs en -zangers. Er staan zeven voorstellingen gepland tussen 10 en 19 september 2021. De beoogde locatie is aan de vijver op sportpark Het Midden. De kaartverkoop start op 1 maart 2021.

FG Kayim

In 2020 bestaat de Vriezenveense Harmonie honderd jaar. Ter ere van dit jubileum wil de muziekvereniging iets organiseren waarin haar verbindende rol in het dorp tot uiting kwam. De keuze viel op een groots opgezet muziektheaterspektakel waarin de vereniging zou kunnen samenwerken met verschillende andere Vriezenveense organisaties en individuen. "Harmonie! wordt een muzikaal theaterspektakel over honderd jaar Vriezenveense geschiedenis, gebaseerd op Vriezenveense verhalen, anekdotes en gebeurtenissen die het DNA van de Vriezenveners hebben gevormd", vertelt René Lemans, voorzitter van de Vriezenveense Harmonie. "Vriezenveners zullen veel in de voorstelling herkennen, maar het verhaal is minstens zo de moeite waard voor buitenstaanders."

Liefde, voetbal en harmonie

Schrijver Laurens ten Den over het verhaal: "Vriezenveen is nogal veranderd in een eeuw tijd. Probeer dat maar eens te vangen in een voorstelling van vijf kwartier. Als rode draad heb ik drie elementen gekozen: de rivaliteit tussen Oosteinde en Westeinde gesymboliseerd door voetbalverenigingen DETO Twenterand en DOS'37, de harmonie als vrijmoedige verbinder en de liefde als drijvende kracht. Aan de hand van vijf liefdesverhalen in verschillende tijden passeren belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de vereniging en het dorp de revue. Da capo e con amore! Ofniedan."

Samenwerking in ambitieus project

De vereniging heeft een jaar de tijd om dit ambitieuze project tot uitvoering te brengen. Zo staan er bijeenkomsten met (oud-)leden gepland om unieke anekdotes en bijzondere verhalen over de betrokken verenigingen boven tafel te krijgen. Ook de Vriezenveense jeugd wordt betrokken. Het project omvat een educatief gedeelte voor basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Daarnaast moet er veel gebeuren voor de voorstellingen zelf. Hierin wordt de vereniging aangestuurd door de ervaren theaterproducent Ineke de Geus, die ook de regie op zich zal nemen. Lemans over de voorbereiding: "Graag werken we samen met plaatselijke bedrijven en organisaties om dit tot stand te brengen. Gelukkig heeft een aantal organisaties al toegezegd ons praktisch te willen helpen. Financieel zijn we ook een heel eind op weg dankzij gulle sponsors en donateurs en subsidies van fondsen. Maar we zijn er nog niet! Dus iedereen die betrokken wil zijn bij dit door en door Vriezenveense spektakel: meld je bij de Vriezenveense Harmonie!"

Richard Grobben