Twenterand

Drie Vroomshoopse oorlogsfoto's dingen mee

Door de redactie

Vijf Vroomshoopse foto's van verzet en bevrijding behoorden onlangs tot de geselecteerde vijftig meest aansprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Overijssel. Een vakjury van het Historisch Centrum Overijssel selecteerde daar weer de 25 meest aansprekende foto's. Die dingen nu mee naar de 100 landelijk meest aansprekende foto's. De uiteindelijke keuze wordt de komende tijd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam bepaald.

Bij de 25 meest aansprekende Overijsselse foto's bevinden zich drie foto's uit Vroomshoop. De foto van de 19 leden van de Vroomshoopse verzetsgroep direct na de bevrijding van het kanaaldorp op 5 april 1945 voor het voormalige hotel Koekkoek is er een van. De foto van de verzetsgroep Salland op het droppingslocatie in Stegeren tijdens de oorlog met daarbij verschillende verzetsmensen uit Vroomshoop en ook uit Den Ham is tevens geselecteerd. De derde geselecteerde foto betreft de opmerkelijke foto van de op 29 juni 1944 achter het Zwolsekanaal van de neergekomen onbemande Amerikaanse bommenwerper B17. Daar kwamen destijds veel Vroomshopers op af en dat is destijds vastgelegd met de camera.

Het 4 mei comité Vroomshoop is content met deze selectie, die mede tot stand kwam doordat de afgelopen week velen op deze foto's stemden. Tijdens de komende bevrijdings- en bevrijdingsroute door Vroomshoop met 30 markante locaties komen naast vele andere foto's ook deze nu geselecteerde foto's in beeld. Die route kan tussen 5 april en 5 mei 2020 worden afgelegd. Daarvoor komen speciale routegidsen en kan er ook gebruik worden gemakt van de QR code voor de achtergrondinformatie.