Twenterand

"Desnoods voetballen in ijshockeykleding"

Door de redactie

In Twenterand is Steven Vos uit Vroomshoop de nestor onder de voetbalscheidsrechters. De 67-jarige Vos begon zijn carrière 40 jaar geleden en fluit nu meest in de 3e en 4e klasse KNVB. Hoe staat hij in het leven als scheids in coronatijd?

J.Tempert

Op zaterdag 7 maart was Enter V. 2-HHC 2 de laatste wedstrijd die hij floot. Volle bestuurskamer, vele handen schudden, keiharde muziek van de spelers. Prachtige wedstrijd, geen kaart getrokken, alle spelers geven je een hand, niet wetende dat het voorlopig de laatste was. Corona heeft een streep door alles gehaald. Voorlopig geen scheids meer. Gezondheid voorop, begrijpelijk. Met de woorden van Cruijff, 'ieder nadeel heb z'n voordeel', noemt hij: Het rennen, vliegen, voorbereiding, tas inpakken, geen klagende vrouw over korrels in de sokken, geen 'sorry scheids', geen harde muziek in de kleedkamer, weinig gehaktballen. Toch zou hij graag roepen 'en nu wegwezen corona'. Desnoods voetbal in ijshockeykleding.

Als verzekering- en hypotheekadviseur ging Steven in zijn dagelijkse werk al veel met mensen om en dat vindt hij nog steeds boeiend. De keuze om scheidsrechter te worden, was het gevolg van knieproblemen tijdens het voetballen, om zo betrokken te blijven. Hij begon in 1980 en kwam al snel op de talentenlijst te staan. Hierna trainde hij in Enschede onder leiding van Issy ten Donkelaar, met interessante jeugdduels (FC Twente, Vitesse en De Graafschap).

Punten

De eerste klasse KNVB (één-na-hoogste niveau), was het plafond. Als hoogtepunt noemt Steven een kampioenspot tussen DOS'37 en VESOS. Als bestuurslid van de Boys de eerste klasse halen in 2013 was ook mooi, een scheids in de TC en dan kampioen worden. Het dieptepunt was een wedstrijd te moeten staken, de spelers hadden meer oog voor andermans ledematen dan voor de bal. "Eén van de sterke punten is om niet meteen kaarten te trekken. Een publiekelijke waarschuwing doet wonderen", aldus Vos. De acceptatie binnen het voetbal is haast verdwenen. Bij 3-0 met nog 10 minuten, moet je scherp blijven, het kan nog zomaar uit de hand lopen. Dat stoort hem.

Prettig

De 'hoogste' wedstrijden waren FC Twente 2-Feyenoord 2 en Heracles 2-FC Groningen 2.

Vos fluit geregeld in Twenterand en vindt het prettig om er te fluiten. Ze denken aan je bij jubileumwedstrijden als Twenterand-FC Twente, Vroomshoopse Boys-Heracles, Voorwaarts-Feyenoord, DOS'37-Werder Bremen en al 37 jaar de oudejaarswedstrijd bij DOS'37.

J.Tempert

J.Tempert