Twenterand

De schoorstenen roken (weer)

Door de redactie

Maandag 2 september: een mooie zonnige dag ... Vandaag is 'ons' zonnepark Oosterweilanden in productie gegaan!" Deze jubeltweet plaatste wethouder Martha van Abbema vorige week op Twitter. Er klinkt hierin niet alleen opluchting door, want er was enige vertraging opgelopen, maar ook trots. Dit is goed voor te stellen gezien haar ambities en wethoudersportefeuille met daarin onder andere duurzaamheid: 3.600 Vriezenveense huishoudens profiteren van deze vorm van zonne-energie.

Het zonnepark Oosterweilanden vond 2½ jaar geleden zijn oorsprong. Het college van toen wilde in eerste instantie alle vrijheid voor het aanleggen van zonneparken, waar dan ook in onze gemeente. Echter de gemeenteraad, op voorstel van de destijdse oppositie bestaande uit GBT, VVD, D66 en PvdA, stak daar in juli 2017 een stokje voor. Het college mocht alleen aan de slag met zonnepark Flierbelten, een particulier initiatief uit Den Ham, en Oosterweilanden. Overigens is dit niet ten koste gegaan van landbouwgrond, zoals door LTO en enkele agrariërs beweerd werd, maar onverkochte grond van bedrijventerrein Oosterweilanden. Door de aanleg van het zonnepark werd eveneens een afboeking (lees: toekomstig verlies) van zo'n driekwart tot 1 miljoen euro voorkomen.

Komt bij dat vlak na de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar een raadsmeerderheid besloot het zonnepark zelf aan te leggen, maar dan wel via een BV. Lasten en lusten tegen elkaar afwegend betekende dit dat zo'n 4 à 5 miljoen terugvloeit naar de Twenterandse gemeenschap, want dit bedrag betalen we links- of rechtsom via onze eigen energierekening. Door deze BV-constructie verdwijnen al deze miljoenen niet in zakken van 'geldbeluste' projectontwikkelaars, maar komen terecht in een potje ofwel een duurzaamheidsreserve, waar inwoners straks gebruik van kunnen maken. Meerdere vliegen in één klap. Mooi toch?

Blijft onverlet dat GBT ernstig twijfelt aan het door 'Den Haag' opgelegde klimaatakkoord. Vanaf 2030 moeten 'we' (vanaf 1990 gerekend) 49% minder CO2 uitstoten. In 2050 moet dit 95% minder zijn. De ambitie snelt vooruit en is soms zelfs hijgerig, maar de techniek is daar niet eens op berekend. Het realisme ontbreekt. Bijna wekelijks verschijnen berichten in de media die dit bevestigen. Nu hebben we bijvoorbeeld in Oosterweilanden een zonnepark, maar daarmee is het energienetwerk vrijwel vol. Nieuwe zonneparken, windturbines en bedrijven die zonnepanelen op daken willen hebben is niet mogelijk de komende 7 tot 10 jaar, aldus de energieleverancier. GBT vindt dat we bij het verminderen van CO2-uitstoot eerst maar eens moeten beginnen bij het begin. En dat is een goede isolatie van de woning. Dat zorgt al voor minder uitstoot. Zodra dat geregeld is kun je daaropvolgend duurzaamheidsmaatregelen treffen, want anders hebben ze geen effect. Hierbij is GBT tegen het afdwingen van deze maatregelen, maar niet tegen het stimuleren ervan, mits sprake is van vrije wil. Want als we inwoners, vooral die met een kleine portemonnee, maatregelen opleggen gaan de hakken in het zand. Om bijvoorbeeld een hoge gasrekening te voorkomen worden - nu al - open haarden, houtkachels en allesbranders aangestoken. Kortom: de schoorstenen roken (weer). Dan hoeven we het over vermindering van CO2 uitstoot al helemaal niet meer te hebben.

Marcus Elzinga, fractievoorzitter GemeenteBelangen Twenterand