Twenterand

Cursus Babygebaren in Vriezenveen

Door de redactie

Mijn kind leert toch wel gewoon praten? Als je gaat gebaren dan zit dat toch de taalontwikkeling in de weg? Dat ziet er raar uit al die wapperende handen, dat doe je toch niet overal? Gebarentaal is juist voor kindjes heel waardevol, veel makkelijker te begrijpen omdat je het visueel maakt en makkelijker om met je handen gebaren te vormen dan met je mond woorden uit te spreken. Leer de start van gebaren tijdens deze 1e les van de cursus babygebaren op 9 mei 2019 in Vriezenveen.

Babygebaren, wat is dat?

Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Ze kunnen echter wel gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren inzetten bij hun dagelijkse communicatie. Zo kunnen ze al vanaf 8 maanden oud vertellen wat ze willen, nodig hebben of buiten voorbij zien komen. Tot 4 jaar zijn gebaren heel waardevol, die 4 jaar hebben ze nodig om voldoende woordenschat op te bouwen om zich volledig in gesproken taal te kunnen uiten.

Spelenderwijs leren

Baby- en kindergebaar is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in activiteiten rondom babygebaren. Interactief leren staat hierbij voorop. Docent Sanne Kobus vertelt; "Tijdens de volledige cursus gaan leren de deelnemers zo'n 50 gebaren. Die kun je inzetten bij je gesproken taal, maar we oefenen bijvoorbeeld ook liedjes waar die gebaren in voor komen. Daarnaast oefenen we diverse activiteiten met gebaren en komen er veel voorbeelden en filmpjes voorbij. Je zit dus niet 3 avonden stil op je stoel. Deze eerste les is een mooie manier om de beginselen te leren en de dag erna zelf te beginnen met gebaren".

Les 1 van de cursus voor ouders

Op donderdagavond 9 mei 20.00 uurleer je in deze eerste les op een praktische interactieve manier de belangrijkste onderdelen van babygebaren en 15 gebaren om snel aan de slag te kunnen. De kosten bedragen vijftien euro per persoon en zijn inclusief een hand-out. Aanmelden kan tot 6 mei. Locatie: Bibliotheek Twenterand Jonkerlaan 4 te Vriezenveen.

Informatie

Meer informatie en inschrijven kan via www.babygebaar.nl, via Facebook Babygebaren Twente of mail naar sanne.kobusdeboer@babygebaar.nl. Een cursus bij je thuis in regio Twente? Ook dat kan, informeer naar de mogelijkheden.