Twenterand

Corona treft ook de recreatieve sector

Door de redactie

Nu het voorjaar is aangebroken zou de recreatie- en verblijfssector normaliter flink op gang komen, maar voorlopig regent het afgelastingen en tijdelijke sluitingen. Ook in Twenterand.

Het Veenmuseum in Westerhaar zou normaliter op 1 april opengaan, maar is nu tot nader orde gesloten. Terwijl de seizoenopening juist extra feestelijk zou zijn vanwege de ingebruikname van de vernieuwde expositieruimte. "De bestaande houten vloer was dringend aan vervanging toe. Het gebouw heeft nu een nieuwe geheel betonnen vloer en ook de wanden zijn vernieuwd. Heel veel vrijwilligers hebben er keihard aan gewerkt met een fantastisch resultaat. Het is vooral voor hen heel zuur dat de opening nu in het water valt", zegt bestuurslid Jeroen Klinkhamer. Daar komt bij dat ook het onderhoud van de gebouwen op het terrein maar zeer beperkt mogelijk is. "Normaalgesproken werk je in groepjes aan het onderhoud, maar dat kan nu ook niet".

Wat Klinkhamer nog het meest spijt is dat het openluchtspektakel 'Levend Veenmuseum', dat altijd op Hemelvaartsdag wordt gehouden, dit jaar niet kan doorgaan. Tijdens het festijn wordt de veengeschiedenis tot leven gebracht door toneelspelers en ook de vrijwilligers zijn dan gekleed zoals in de tijd van de ontginning. "Helaas hebben we onlangs moeten besluiten ook dit af te gelasten. Dat is echt een aderlating. Op financieel gebied, omdat het voor ons qua inkomsten de beste dag van het jaar is, maar het is vooral jammer omdat het een heel mooi festijn is waar ieder jaar heel veel mensen enorm van genieten, zowel de vele bezoekers als de vrijwilligers. We gaan daarom proberen om toch iets in de geest van dat evenement te houden in de week waarin we uiteindelijk wel open kunnen. Wanneer dat is, moet uiteraard nog duidelijk worden".

Johanneshoeve

Nog geen kilometer verderop ondervindt de familie Schipper de gevolgen van de coronacrisis voor hun bedrijf, de Johanneshoeve. Zij maakten van hun voormalige boerderij een locatie voor vergaderingen, besloten partijen en overnachtingen in een bed & breakfast. Stuk voor stuk activiteiten die vanwege de maatregelen van het RIVM niet meer kunnen worden aangeboden. Niettemin heeft de familie begrip voor de regelgeving: "We begrijpen dat volkomen. Het is niet anders. We hopen dat we gezond mogen blijven en we leven mee met de mensen die nu de ziekte hebben. Dank aan alle mensen die nog wel aan het werk zijn voor de gezondheid van anderen".

Maar de crisis laat zich voelen: "De Johanneshoeve is sterk afhankelijk van het horecagedeelte", zegt André Schipper. "Vergaderingen, bijeenkomsten en partijen kunnen al sinds de eerste maatregelen zijn afgekondigd geen doorgang vinden. Dat maakt het een stuk rustiger op de Johanneshoeve. Een deel van de reserveringen wordt verschoven naar later dit jaar, maar er zijn ook afzeggingen waarvan het de vraag is of die later een keer worden ingehaald".

De B&B is een verhaal apart: "Tot en met vorige week waren onze gasten in de Boerderijkamers nog welkom, daar maakten vooral zakelijke gasten nog wel gebruik van. De meeste vakantiegangers hebben afgezegd, vooral omdat er niets open is op het gebied van horeca en musea en ze zichzelf niet kunnen vermaken. Op 26 maart kwam de Veiligheidsregio Twente, waaronder ook de gemeente Twenterand valt, met een nieuwe noodverordening. Sindsdien is er geen enkel recreatief en toeristisch verblijf meer toegestaan. Zakelijke gasten kunnen we nog ontvangen, maar het is en blijft met de dag goed bekijken wat wel en niet mag".

Onzekerheid

Hoe groot de gevolgen exact zullen zijn hangt af van hoe lang de crisis duurt. "Veel reserveringen worden omgeboekt. Dat vinden we in ieder geval al prettig. Afzeggingen komen ook nog steeds binnen. Nieuwe boekingen zijn er niet of nauwelijks. De normale piek van mei, juni en juli kan nog komen, maar de recreant is nog angstig om te boeken aangezien niemand weet waar we aan toe zijn. Niettemin hoop ik toch na 6 april een lichtpuntje te vinden waar we naar toe kunnen kijken".

"Uiteraard is een sluiting nooit mooi in de financiële huishouding. Maar we hebben een buffer en we zijn druk bezig met het aanvragen van compensaties voor ons personeel. Dat zullen we zeker betalen. Af en toe is er nog een klein klusje en schoonmaakwerkzaamheden worden ook nog gedaan. Als het langer duurt moeten we goed kijken in welke kosten we kunnen snijden". Veel gemeenten komen ondernemers tegemoet met regelingen, bijvoorbeeld door uitstel te geven van het betalen van belastingen. Daar zal de Johanneshoeve niet direct gebruik van maken: "Waar uitstel is, is geen afstel. Dus wat betaald kan worden gaan we direct betalen. Maar van regelgeving voor compensatie van gederfde inkomsten maken we graag gebruik".

Vertrouwen

De familie Schipper houdt vertrouwen in de toekomst: "We zijn een gezond en nuchter bedrijf en zijn nog druk aan het verbouwen om de Johanneshoeve nog mooier te maken. Wat van oudsher de hooizolder was, wordt onze nieuwe zaal 'de Hooitas'. We hadden in mei een open huis willen houden. Dat gaat nu helaas niet door, maar na deze coronacrisis zullen we dit open huis nog mooier kunnen vieren. Het vertrouwen van en naar onze gast komt zeker terug".