Twenterand

Corona treft ons allemaal!

Door de redactie

Het coronavirus regeert ook in Twenterand. Het treft vooral de kwetsbare ouderen maar ook mensen met ziektes, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. De gevolgen van de uitbraak van dit virus treft eigenlijk iedereen. Het virus muteert en verspreidt zich razendsnel en daarom zijn extra maatregelen nodig.

De maatregelen die premier Rutte voor het hele land heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken door in onze regio. "Het zijn noodzakelijke maatregelen met een enorme impact op ons sociale leven, ook in onze gemeente", legt Annelies van der Kolk, burgemeester van Twenterand uit. "Het doet mij goed dat ook in Twenterand de mensen direct doorpakken en zich realiseren dat dit nodig is", vult ze aan. Clubs, verenigingen en andere instanties hebben hun leden geïnformeerd over het niet doorgaan van activiteiten, in ieder geval tot en met 31 maart.

Alle evenementen met meer dan honderd mensen zijn verboden. Dit geldt zowel voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden als ook voor samenkomsten in gebouwen ten behoeve van religieuze bijeenkomsten.

De burgemeester doet een beroep op alle inwoners, organisaties en bedrijven om alle maatregelen na te leven. "Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid om een goede afweging te maken in het aangaan van sociale contacten die voortkomen uit bijeenkomsten enzovoorts. Alleen als iedereen meewerkt kunnen we verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Dat doen we met elkaar en voor elkaar!"

Voor zowel ouderen maar inmiddels voor iedereen wordt aangeraden gezelschappen, het openbaar vervoer en een uitgestoken hand te vermijden. Die uitgestoken hand is een ingebakken beleefdheidsreflex en dat gaat er niet zomaar uit. Toch is de boodschap om hiermee te stoppen, hoe ongemakkelijk of zelfs onfatsoenlijk het ook voelt. Deze welgemanierdheid biedt het nieuwe coronavirus een kans om weer iemand te besmetten en dat moet zoveel voorkomen worden.

Naast de al eerder afgekondigde maatregelen, is zondag besloten deze uit te breiden met het sluiten van scholen en kinderopvangverblijven en eet- en drinkgelegenheden tot en met 6 april. De balie Burgerzaken blijft voorlopig geopend, maar het overgrote deel van onze medewerkers werkt vanaf maandag 16 maart thuis. Alle bijeenkomsten worden afgelast. Overleggen met inwoners, ondernemers, organisaties en andere overheden worden vanaf morgen waar mogelijk telefonisch, per mail of app gedaan. Ook de commissie- en gemeenteraadsvergadering zullen tot nader orde komen te vervallen.

"Ik besef dat dit een hele bijzondere situatie is. Een situatie die ons juist door het onbekende zorgen kan baren. Ik leef mee met alle inwoners en hun naasten die op dit moment ziek zijn", zegt Annelies van der Kolk. Ze vult haar mededeling aan met: "Ik ben trots op de organisaties die in de afgelopen dagen hun verantwoordelijkheid al hebben genomen om bijeenkomsten, sportwedstrijden en evenementen af te gelasten. Ook ben ik dankbaar voor alle inwoners die op welke wijze dan ook hun naasten in deze bijzondere periode steunen. Dit maakt mede dat ik het vertrouwen heb dat we deze situatie samen goed de baas kunnen", aldus de burgemeester.

Ondertussen is iedereen alert. De bewoners van Twenterand zijn over het algemeen nog kalm en nuchter. "Wat kunnen we meer doen dan elke avond een schietgebedje en hopen dat het ons niet overkomt", zegt een van de inwoners van Vriezenveen die op zaterdagmiddag toch nog gauw een pak extra wc-papier koopt.

Voor vragen over het coronavirus kan iedereen contact opnemen met 0800-1351 het telefoonnummer van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (het RIVM).