Twenterand

Corona haalt de ziel uit onze sportschool

Door de redactie

Aletta en Sjoukje Berkhof zijn eigenaar van Berkhof Sport & Bewegen. Ruim tien jaar gelden hebben zij deze sportschool opgericht. In eerste instantie zou Aletta vooral de kar trekken en de lessen verzorgen, maar al na korte tijd merkten ze dat de vraag steeds groter werd, dus ook Sjoukje ging zich actief mengen in de sportschool.

"Onze locatie is vrij uniek. We zijn gevestigd in het buitengebied van Westerhaar, tussen de boerderijen en dicht bij de natuur, onze sportschool is een omgebouwde boerderij. Deze locatie en vooral de sfeer maakt dat wij anders zijn dan een reguliere sportschool. Bij ons staat gezelligheid en gemoedelijkheid voorop. De koffie na afloop van de les is net zo belangrijk als de sportles zelf. We kunnen in de zomer lekker buiten sporten en koffiedrinken. Maar... door corona is het dit jaar allemaal anders dan anders", laten Aletta en Sjouke weten.

Het is anders

"De corona heeft een grote impact op onze sportschool. In de tien jaar dat we bestaan is dit wel echt het meest bizarre jaar. Eigenlijk haalt corona een beetje de ziel uit onze sportschool. De gezellige koffie/thee momenten na afloop van de les zijn op dit moment niet mogelijk. Je bent niet meer echt op de hoogte van elkaar, het is alleen 'Hoi, fijn dat je er bent' en 'Doei, tot volgende week'. Natuurlijk zijn we erg blij dat we in de zomerperiode van afgelopen jaar, zij het met veel aanpassingen, wel gewoon groepslessen aan konden bieden, maar het is anders. Je mist echt het persoonlijke contact met je leden en ook de leden onder elkaar. Dan valt toch op hoe belangrijk ook het sociale karakter van onze sportschool is. Op dit moment zijn we gesloten, dus momenteel zijn er helemaal geen activiteiten op onze locatie. We hopen dat hier na 19 januari verandering in komt".

Zonder 'sportschuur' een probleem

De locatie van Berkhof Sport & Bewegen heeft een 'sportschuur" naast de sportzaal in de boerderij. "Hier vonden al enkele sportlessen plaats, maar vanaf het najaar hebben we besloten om alle lessen in deze 'sportschuur' plaatst te laten vinden. Hier kan op ruime afstand van elkaar op een veilige manier worden gesport. Als wij alleen onze sportzaal in de boerderij hadden kunnen gebruiken, dan hadden we een probleem gehad, hier kunnen veel minder personen in op 1,5 meter. Wij hebben in de zomermaanden onze lessen buiten kunnen verzorgen, wat ook erg fijn was. Verder worden tijdens alle lessen de voorschriften van het RIVM gevolgd".

Online-systeem zorgt voor minder persoonlijk contact

Daarnaast is de sportschool overgegaan op een online-inschrijfsysteem, zodat ze precies aan kunnen geven hoeveel personen er aanwezig kunnen zijn per les. "We kunnen zien wie er aanwezig zijn et cetera. Voordat we op online inschrijven over gingen hadden we meer vaste groepen en ging aan- en afmelden via de WhatsApp. Door het online-inschrijfsysteem is er wel minder persoonlijk contact. Eerder waren we veel meer op de hoogte van de 'ins en outs' van onze klanten. Waarom ze niet aanwezig waren, dat ze ziek waren of er iets was met een familielid dit hoor je niet via het online-inschrijfsysteem. Het coronavirus heeft ons eigenlijk genoodzaakt over te gaan naar een online-inschrijfsysteem, we weten niet of we als dit virus er niet was geweest dit ook hadden gedaan". Voor de risicogroep maken Aletta en Sjoukje een filmpje per week. En vanaf de lockdown maken ze twee á drie filmpjes voor de sporters.

"Natuurlijk is het mooi dat dit zo kan, maar toch is het heel anders dan wanneer men gewoon bij ons op locatie komt sporten. We hebben daarom ook besloten om de contributie voor deze maand te halveren, omdat we toch niet kunnen bieden wat we normaal wel kunnen. Gelukkig zijn onze leden heel attent en trouw en gaan ze hiermee akkoord en steunen ons, en ook zijn er altijd leden die aangeven dat ze gewoon de contributie door blijven betalen om ons te ondersteunen in deze toch wel zware tijd. We zijn hier heel blij mee en onze leden erg dankbaar voor".

Pittige tijd

"Voor ons persoonlijk is het een vrij pittige tijd. Je moet constant nieuwe dingen verzinnen, heb je net iets bedacht, blijkt dat ook niet te mogen, dus moet je weer wat anders bedenken. Het geeft onrust en onzekerheid. Ook financieel geeft de onzekerheid. Maar we houden de moed erin en hopen dat het zich herstelt als de coronacrisis voorbij is".

Op de vraag wat heeft jullie het meest geraakt deze coronaperiode antwoorden Aletta en Sjoukje het volgende: "De hartelijkheid van onze klanten, de lieve mailtjes, kaartje of berichtjes die we ontvingen in de tijden dat we dicht zaten. Dat mensen ons misten. En de blije reactie toen het moment kwam dat er weer gesport kon worden. Dan merk je pas wat je voor sommige klanten betekent. Dit geeft ons ook weer positieve kracht om door te gaan en een beetje vrolijkheid te brengen in deze tijden. Daarnaast hebben we ook te maken en te maken gehad met klanten die zelf corona hebben of hebben gehad. Sommige komen er heel gemakkelijk doorheen en hebben nauwelijks klachten, maar anderen zijn al maanden uit de running. Deze verhalen raken ons natuurlijk ook, dan zie je weer hoe heftig dit virus is".

De toekomst

Hoe zien jullie de toekomst voor jullie zelf? En voor de fitnesschool van jullie en in het algemeen?

"We hopen dat 2021 het jaar wordt waarin alles weer 'normaal' wordt of in elk geval een jaar waarin weer meer mogelijk is. Ook dat je iemand weer een knuffel kunt geven of even een arm om iemands schouder kunt leggen wanneer dat nodig is". Aletta en Sjoukje hopen nog lange tijd door te gaan met de sportschool. Peter de man van Sjoukje (fysiotherapeut en verzorgd ook lessen bij de sportschool) en dochter Merel eind 2021 verhuizen naar de sportschool, dan kunnen alle werkzaamheden en privé nog beter op elkaar afgestemd worden. Aletta en haar man Geert blijven ook bij de sportschool wonen, zij bouwen een nieuw huis daarnaast. "De rollen zullen dan wellicht wat omgedraaid worden. Sjoukje zal wat meer uren voor haar rekening nemen en Aletta zal iets meer welverdiende rustmoment inbouwen, maar samen staan we sterk, dus we hopen nog lange tijd op dezelfde manier met elkaar te mogen werken!", eindigen Aletta en Sjoukje het gesprek. Voor meer informatie kijk op de website www.berkhofsportenbewegen.nl.