Hardenberg

Code rood voor wespen dit jaar

Door de redactie

Voor mensen die allergisch zijn voor wespen is het te hopen dat er nog een aantal flinke hoosbuien zullen vallen anders wordt het oppassen deze zomer. Op dit moment valt de overlast nog mee, de wespen zijn druk bezig met het maken van de nesten. Begin juli voltooien de werksters de wespennesten.

Als het weer in de maanden juni en juli goed is en er zijn weinig buien en voorjaarsstormen geweest dan worden weinig wespen gedood. De kans is dan groot dat er veel wespenoverlast ontstaat. De wespen zijn de winter goed doorgekomen en daarom verwachten de wespenbestrijders dit jaar meerdere generaties rondzwermende wespen.

Tweede generatie wespen

Henk Bos uit Vriezenveen heeft nu al veel meer meldingen van overlast door wespen gekregen dan vorig jaar om deze tijd. Hij is ongediertebestrijder en voor hem is het verwijderen van onder andere wespennesten zijn dagelijks werk. "Er zijn dit jaar erg veel wespen vanwege die tweede generatie wespen die in november en december nog actief waren", vertelt Henk Bos. Als je gestoken wordt door een wesp dan verneem je dat wel. De wesp doordringt met zijn angel in de opperhuid van zijn slachtoffer waarna hij zijn gif in de huid spuit. Voor sommige mensen die zijn allergisch zijn voor de bestanddelen van het wespengif kan een steek fataal aflopen. De steek is erg pijnlijk en ook niet altijd ongevaarlijk.

Giftiger dan een cobra

"Het gif van wespen is nog giftiger dan het gif van de angstaanjagende en giftige slang de cobra. De dosis die het slachtoffer krijgt ingespoten, is wel veel kleiner, maar er zijn elk jaar weer mensen die onwel worden na een steek van een wesp", aldus Bos. Hij raadt mensen aan om een nest niet zelf te verwijderen. Het blijft een gevaarlijke klus en een gecertificeerde ongediertebestrijder draagt beschermende kleding en heeft het juiste materiaal om te controleren of er activiteit is en kan direct met het bestrijden beginnen.

Nuttig?

Als wespen op een plaats zitten waar ze geen direct gevaar opleveren moet men ze niet bestrijden. Wespen zijn namelijk nuttig want zij vangen heel veel lastige insecten zoals bromvliegen en steekmuggen en dat is dan ook wel weer fijn. Mocht u meer willen weten over wespen en het bestrijden ervan, kunt u eens kijken op de website van Henk Bos www.dierplaagcontrol.nl.