Twenterand

Brandweer expositie in Historisch Museum

Door de redactie

In het kader van 650 jaar Vriezenveen heeft het Historisch Museum Vriezenveen samen met de brandweer een expositie ingericht over ruim honderd jaar vrijwillige brandweer in Vriezenveen.

De expositie toont een pompwagen uit 1880, een brandweerfiets met slanghouder, veel oude stukken brandweeruitrusting, veel foto's en verhalen. Er ligt bijvoorbeeld een handgeschreven ooggetuigenverslag over de grote brand in 1905 die het halve dorp verwoestte en de getoonde oude pompwagen kan zomaar nog gebruikt zijn bij het blussen van die brand.

In de loop der tijd is de brandweer op vele fronten ingezet. Dag en nacht stonden de mensen van de vrijwillige brandweer paraat en niet alleen voor het blussen van lokale brandhaarden. De brandweer was actief bij storm, bij wateroverlast, bij de moeilijke veen- en heidebranden, en bij verkeersongevallen waarvan die op de N36 vaak diepe indruk maakten. En dan is er nog de inzet van het duikteam dat hulp bood bij ongevallen rond het kanaal Almelo-De Haandrik.

De brandweer Vriezenveen is ook ingezet bij de vuurwerkramp in Enschede in het jaar 2000. Nog steeds kijkt men daarop terug met tranen in de ogen. Verschrikkelijke dingen heeft men daar meegemaakt. Ze bewaren nog een stuk beton dat met een immense kracht is weggeslingerd en dwars door muren is geslagen. Men heeft het meegenomen als een soort relikwie uit die tijd. Het stuk beton is te zien op de tentoonstelling. Alle bovenstaande thema's worden in de tentoonstelling met foto's en krantenartikelen toegelicht. Zowel voor inwoners als brandweerlieden en oud-brandweerlieden is de expositie gespreksstof.

Openingstijden

De expositie in het Historisch Museum in Vriezenveen is nog tot eind september te zien. Het museum is te vinden op Westeinde 54 te Vriezenveen en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.