Twenterand

OverLeven

Door de redactie

Fotograaf Marijke Talen (1965) uit Vroomshoop had al lange tijd de wens om Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog te portretteren en hun verhalen vast te leggen, nu het nog kan. Deze wens is uitgekomen met het boek 'OverLeven'.

Door haar gevoelige portretten laat Marijke je indringend kennismaken met de mensen die aan het woord komen. Ook de schijnbaar kleine, tastbare herinneringen wist Marijke zo vast te leggen dat duidelijk is dat ze voor de verteller van grote betekenis zijn. De verhalen, grotendeels opgetekend door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim Zwolle, zijn aangrijpend in al hun eenvoud. Eerlijk en zonder opsmuk geven ze een duidelijk beeld hoe de periode 1940 - 1945 is ervaren.

Een boek dat de herinnering aan overlevenden en overledenen levend houdt. Een tijdloos en waardevol (relatie) geschenk in het jaar waarin wij 75 jaar bevrijding herdenken. Siegfried van Maagdenburg, 75 jaar geleden, op 5 april 1945 maakte Siegfried van Maagdenburg, als 13-jarige onderduikjongen Hansje van Beem op exact dezelfde plek, de Puntbrug in Vroomshoop, de bevrijding mee. 'Hoe zorg je nou dat je herkenbaar maar niet te opvallend bent, als je als onderduikjongetje op het station Vroomshoop staat te wachten op een nieuwe 'oom Frits'? Siegfried deed het zo: hij droeg een krantje onder de arm, een koffertje in de hand'. Lees zijn hele verhaal in het boek 'overLeven' 25 portretten en verhalen van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Boek bestellen? Nu te koop voor twintig euro. Geef uw naam en (e-mail)adres door aan info@fotografiemarijketalen.nl. U krijgt een factuur toegestuurd. Na betaling van de factuur ligt het boek 'overLeven' in uw brievenbus.

Foto: Een emotioneel moment: Siegfried van Maagdenburg oog in oog met 'zijn' bedstee in het huisje in Vroomshoop waar hij ondergedoken zat © Marijke Talen

Bestellen boek 'overLeven', info foto-expositie, lezing: www.fotografiemarijketalen.nl

Info werkboek en (digitale) presentatie scholen: www.mensenleven.org

'overLeven'

1945 ¿2020