Hardenberg

Bibliotheek verzorgt Taalfeesten Brede Scholen

Door de redactie

Bibliotheek Hardenberg verzorgt Taalfeesten in de gemeente Hardenberg voor de groepen 3 en 4 en voor de oudste peuters en jongste kleuters. Dit jaar in het thema 'Dit ben ik'. Tijdens het Taalfeest spelen de kinderen met boeken, taal en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten.

In het voorjaar van 2019 zijn er in totaal 34 taalfeesten georganiseerd in Mariënberg, Heemse, Marslanden, Balkbrug, Dedemsvaart, De Krim, Schuinesloot, Lutten, Slagharen en Bergentheim. De organisatie en uitvoering worden verzorgd door de Bibliotheek en in een aantal gebieden is er een samenwerking tussen de scholen onderling en voor de peuters en kleuters een samenwerking met de Kinderopvang. Het thema dit jaar was 'Dit ben ik'.

De taalfeesten zijn bedoeld om kinderen op verschillende manieren te laten genieten van (prenten)boeken, versjes, verhalen en het spelen met taal en fantasie. Bij een taalfeest luisteren kinderen niet alleen, ze worden ook uitgedaagd om goed te kijken naar de tekeningen in een boek, zelf te tekenen of met vingerpoppetjes te spelen. Ze ervaren met een spel hoe het is om te ruilen en worden uitgenodigd om te bewegen en te dansen. Verschillende vormen van spelen met taal en bezig-zijn-met-boeken passeren de revue. Ook ouders doen mee aan de taalfeesten door verschillende spellen in een circuit van vijf opdrachten te begeleiden. Op deze manier is het een feest voor ouders, kinderen, scholen en de kinderopvang.

Laatste taalfeest

Op donderdag 6 juni wordt het seizoen van taalfeesten, feestelijk afgesloten met het laatste taalfeest in Bibliotheek Bergentheim. Hieraan doen kinderen van Kinderopvang De Dassenburcht, de Casper Diemer- en de Koningsbergerschool mee. In totaal hebben 1400 kinderen meegedaan aan alle taalfeesten die in de periode van februari tot en met 6 juni zijn georganiseerd!