Twenterand

Bibliotheek en Vriezenhof vieren 650 jaar Vriezenveen

Door de redactie

Ook Bibliotheek Vriezenveen en de Vriezenhof hebben een mooi programma in de feestweek van 13 tot en met 21 september, met onder meer tentoonstellingen, een fotoslideshow, een film en activiteiten.

Expositie Bernard Jaspers Faijer

De hele maand september is er een tentoonstelling van de schilderijen van Bernard Jaspers Faijer (1903-1979). Hij schilderde de geschiedenis en gebruiken van Vriezenveen. Zijn werk is te zien in de Leeszaal van de Bibliotheek.

De Schatkamer van Vriezenveen

Iedereen heeft het wel in huis, een dierbaar voorwerp dat wordt gekoesterd. Niet omdat het kostbaar is of zeldzaam, maar omdat het een bijzondere waarde heeft door een mooie herinnering of een persoonlijk verhaal. Voor de inrichting van de tentoonstelling 'De Schatkamer van Vriezenveen' is de bibliotheek op zoek naar uw gekoesterde voorwerp met het verhaal. Het kan bijvoorbeeld gaan om een tasje van een buurvrouw, een oud mobieltje, een stuk gereedschap van grootvader, een zand-zeep-en-sodastelletje uit het ouderlijk huis. Het maakt niet uit wat het is, het gaat om het verhaal dat erbij hoort. Heeft u zo'n voorwerp met een verhaal, dan kunt u contact opnemen met Marieke Stegeman, 0546-562385 of m.stegeman@bibliotheektwenterand.nl. De 'Schatkamer is te bezoeken tijdens de hele maand september in de Leeszaal van Bibliotheek Vriezenveen.

Foto slideshow en film

Tijdens de feestweek draait in de Bibliotheek een slideshow met foto's uit het archief van fotograaf Lamberts, uit de reeks 'Winkeltjes van weleer', Oud Vriezenveen, het spoor en de Grote Brand (16 mei 1905).

De hele feestweek kunt u even rustig gaan zitten om de film De Ruslui te zien onder genot van een kopje koffie of thee. Deze film, van Leo de Boer en Karina Meeuwse, gaat over Vriezenveners die in de negentiende eeuw naar Sint-Petersburg trokken om daar handel te drijven in onder andere handgeweven linnen. De film duurt een uur en is te zien in de studieruimte van de Bibliotheek.

Tussen Kunst&Kitsch

Op zaterdag 14 september zijn van 10.30 tot circa 13.00 uur twee taxateurs van het Twents Veilinghuis aanwezig in Bibliotheek Vriezenveen. Dit is uw kans om achter de geschiedenis en de waarde te komen van uw erfstuk, schilderij of op zolder bewaarde schatten.

Voorlezen in het Vjeans

In De Vriezenhof worden op dinsdag 17 september in de recreatiezaal verhalen en gedichten voorgelezen in het Vjeans. U bent hier ook van harte welkom.

Gratis Proefabonnement

Bij een feest hoort ook een cadeautje! Daarom kunt u in de hele maand september een gratis abonnement voor drie maanden afsluiten. Dit geldt in alle vestigingen van Bibliotheek Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar). Hiermee krijgt u drie maanden gratis toegang tot de collectie van de Bibliotheek met miljoenen boeken, tijdschriften en films en meer dan 10.000 e-books! Vraag er naar bij de medewerkers van Bibliotheek Twenterand. Voor meer informatie en openingstijden: www.vriezenhof.nl en www.bibliotheektwenterand.nl.