Twenterand

Basisonderwijs en Noordik Vriezenveen starten met project 'Ontdek praktisch talent'

Door de redactie

Basisschoolleerlingen die het talent hebben om met hun handen te werken, lopen op school nogal eens vast op reken- en taalvakken. Om deze leerlingen meer zelfvertrouwen en leerplezier te geven, werken vijf basisscholen en Het Noordik Vriezenveen samen in het programma 'Ontdek praktisch talent'.

Leerlingen die in aanmerking komen om mee te doen aan dit project volgen één ochtend in de week, gedurende een periode van twaalf weken een speciaal programma. Ze gaan dan onder begeleiding van een docent van de basisschool en een docent van Het Noordik aan de slag met praktische opdrachten. Ze krijgen workshops, doen snuffelstages en bezoeken bedrijven. De focus ligt dus op datgene waar ze goed in zijn, namelijk hun praktisch talent. Door voornamelijk met hun handen bezig te zijn, krijgen deze leerlingen meer vertrouwen en plezier in eigen kunnen.

Tools voor je hoofd

Zelfvertrouwen vormt de basis om praktisch getalenteerde leerlingen ook weer te motiveren voor het overige schoolwerk. Tijdens hun opdracht leren ze al doende ook een aantal andere vaardigheden die ze op school kunnen toepassen. Bijvoorbeeld hoe je moeten leren, plannen en organiseren. Maar ook hoe je je beter kunt concentreren en hoe je je faalangst onder controle krijgt.

Zelfvertrouwen opbouwen is beter kunnen leren

Jezelf leren kennen en waarderen is dus waar het project vooral om draait. "Door zelf aan de bak te gaan en met je handen dingen te doen en te ervaren, kun je op je eigen school ook beter werken", zegt vestigingsdirecteur Karel van Grootheest van Het Noordik. "De leerlingen zijn nu bezig met het maken van een digitaal dagboek. Daarvoor krijgen ze les in filmen van een oud-leerling van Het Noordik, Cars Bijlstra. Hij is nog maar 21 en heeft al vier jaar een eigen bedrijf. Juist door zo'n rolmodel voor de klas te zetten, zijn leerlingen meer gemotiveerd om hun talent te ontwikkelen. Wat hij kan, kan ik ook".

Als de pilot succesvol blijkt te zijn, wordt het project volgend schooljaar verder uitgebreid. De mogelijkheid bestaat dan ook dat Het Noordik Van Renneslaan en Vroomshoop aansluiten.