Twenterand

Amateurvoetbal buitenspel in Twenterand

Door de redactie

Het coronavirus heeft de wereld tot staan gebracht op velerlei gebied. Als er al gevoetbald wordt, is het hier en daar door de jeugd op een trapveldje in de steden of dorpen. De sportparken in Nederland zijn vanwege het coronavirus de komende tijd dicht. Zo ook op Het Midden, De Rohorst, De Bosrand en 't Twistveen. Het amateurvoetbal staat ook hier buitenspel.

De voetbalbond zegt dat de competities bij de amateurs misschien kunnen worden uitgespeeld, maar gezien de heftige omstandigheden, zal maandag 6 april waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zijn. Wordt er zonder publiek gespeeld, dan lijkt de kans groot dat alleen de eerste elftallen nog in actie komen. Op één sportcomplex kunnen nauwelijks meerdere wedstrijden tegelijk worden gespeeld, omdat er dan meer dan 100 mensen bijeen zijn. Wel is duidelijk dat er vóór 1 juni geen wedstrijden met publiek kunnen worden gespeeld. Maar willen de spelers, begeleiders, supporters en beleidsbepalers van de Twenterandse voetbalclubs überhaupt nog wel voetballen in deze situatie?

De competitie

De competities van DETO, DOS'37, Vroomshoopse Boys, Den Ham, Voorwaarts en Sportlust staan/stonden juist voor de beslissende fase. Die dus niet, of niet compleet, worden gespeeld vanwege het coronavirus. De vraag is welke oplossing gezocht moet worden voor de koplopers en de nummers laatst met het oog op volgend seizoen. De meeste clubs moeten nog 9 of 10 wedstrijden spelen. De competitie zou in eerste instantie in het weekeinde van 23, 34 mei beëindigd worden, met een nacompetitie t/m 20-21 juni. De KNVB komt dinsdag 31 maart met nieuwe mededelingen, het wacht de berichtgeving van de regering af. De KNVB houdt daarom rekening met drie scenario's: de competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot 1 juni zonder publiek), de competities worden uitgespeeld na 30 juni of de competities worden helemaal niet uitgespeeld.

Geen gevaar meer

De huidige situatie voor de Twenterandse voetbalclubs in hun competities zijn als volgt : DETO Twenterand staat momenteel op een nacompetitieplek voor handhaving in de hoofdklasse. DOS'37 staat in de 1e klasse op een middenmootpositie, evenals Den Ham in de 2e klasse. Vroomshoopse Boys heeft al een ticket behaald voor nacompetitie ter promotie naar de 1e klasse. Voorwaarts en Sportlust staan momenteel nèt boven de veilige streep in resp. de 3e en 4e klasse.

Weinigen zullen hier echter nog enige waarde aan hechten, laat het coronavirus eerst maar eens voorgoed voorbij zijn, dat het in ieder geval geen gevaar meer oplevert voor de gezondheid.

Om met de woorden van FC Liverpooltrainer Jürgen Klopp af te sluiten: "Als deze maatregel er voor zorgt dat er één mens meer gezond blijft, ook al is het er maar één, dan nog is het de moeite meer dan waard" .