Twenterand

Alinkers voor bewoners Erve Nienenhoek

Door de redactie

Begin juli ontvingen medewerkers, bewoners en gasten van ZorgAcccent woonzorgboerderij Erve Nienenhoek in Den Ham twee Alinkers. Dit is een soort loopfiets die zo ontworpen is dat mensen met lichamelijke beperkingen zich makkelijker kunnen voortbewegen. De Alinkers werden aangeboden door twee ondernemers met hart voor de oudere medemens: Jan Manenschijn van Garage Manenschijn uit Daarle en Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve uit Den Ham.

Janine Heuver, woonbegeleider op Erve Nienenhoek: 'De Alinker is een mooi hulpmiddel om bewoners en gasten van 'Gast aan Tafel' meer te laten bewegen. Ons uitgangspunt bij het verlenen van zorg is altijd om mensen zo lang mogelijk zelfstandig en cognitief op een goed niveau te houden. Dit kunnen we volgens hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder (bekend van zijn rol als tafelgenoot bij DWDD) doen door meer te bewegen. Dit bevordert een goede bloedsomloop in de hersenen, waardoor mensen langer vitaal blijven. En wat is leuker dan er samen op uit te gaan? Voor korte afstanden kan dat prima met een rollator, maar voor langere wandelingen is de Alinker meer geschikt omdat je hiermee ook makkelijk rustmomenten kunt inlassen. Dit is een mooie aanvulling op zorgverlening op de zorgboerderij. We zijn beide ondernemers dan ook erg dankbaar".

Laat je hersenen niet zitten

Gemak dient de mens? Vergeet het maar. Het lichamelijk inactieve leven, dat wereldwijd steeds meer mensen leiden, is een sluipmoordenaar, met op termijn ernstige nadelige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lichamelijk omdat de risico's op overgewicht, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ouderdomssuiker (suikerziekte type 2) aanzienlijk toenemen bij een inactief, sedentair leven. De genoemde gevolgen zijn overigens ook dé risicofactoren voor het ontstaan van dementie. Geestelijk omdat er een duidelijke relatie bestaat tussen lichamelijke activiteit en cognitieve functies, zoals bijvoorbeeld het geheugen.

(Citaat uit het boek 'Laat je hersenen niet zitten' door Erik Scherder).