Hardenberg

Zonnepanelen op rioolwaterzuiveringen

Door de redactie

Waterschap Vechtstromen gaat zonnepanelen plaatsen op rioolwaterzuiveringen. Op acht locaties komen in totaal twintigduizend zonnepanelen te liggen. Ook op de waterzuiveringen in Vriezenveen, Vroomshoop, Dedemsvaart en Coevorden worden zonnepanelen geplaatst.

Op rioolwaterzuiveringen van Vechtstromen wordt jaarlijks veel energie gebruikt om afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven schoon te maken. Bijna de helft van die energie wordt vanaf 2020 duurzaam opgewekt. Onlangs besloot het bestuur om twintigduizend zonnepanelen te plaatsen op acht rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen, Oldenzaal, Vriezenveen, Vroomshoop, Dedemsvaart, Rijssen, Almelo Sumpel en Coevorden. De aanleg van de zonneparken start binnenkort en wordt financieel ondersteund door de provincie Overijssel in het kader van de samenwerkingsovereenkomst Waterschapsenergie Overijssel. Met de plaatsing van de panelen is een bedrag gemoeid van bijna 5 miljoen euro.

"Duurzaamheid is een belangrijk thema bij ons werk voor schoon, voldoende en veilig water", aldus dagelijks bestuurslid Erik Lievers van Vechtstromen. "Door de bouw van de Energiefabriek in Hengelo en de aanleg van de zonneparken wordt bijna de helft van onze energie (gemiddeld 48,2%) vanaf 2020 door Vechtstromen zelf opgewekt. Deze projecten dragen bij aan de ambitie van Vechtstromen voor 100% energieneutraliteit in 2025. Hiermee levert Vechtstromen een mooie bijdrage aan een duurzame regio en de versnelling van de energietransitie".