Hardenberg

13,8 procent minder inbraken in Overijssel

Door de redactie

In Overijssel wordt dit jaar minder vaak ingebroken dan vorig jaar. In de eerste vier maanden van 2019 vonden er in de oostelijke provincie 518 inbraken plaats. Dit is een afname van 13,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: toen werd er 601 keer ingebroken. Het vaakst wordt er ingebroken in Enschede. Deze conclusie trekt het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) op basis van een analyse van de meest recente nationale politiecijfers.

Inbraken in Overijssel

In Overijssel vonden er de eerste maanden van het jaar 702 inbraakpogingen plaats. Het lukte de criminelen in 184 gevallen niet om daadwerkelijk binnen te dringen. De overige 518 keer ging het inbrekers beter af en slaagde de inbraak wel. De kans op een succesvolle inbraak in Overijssel is daarom 73,8 procent.

Enschede inbraakhoofdstad van Overijssel

Enschede is veruit de populairste bestemming voor Overijsselse inbrekers. 21 procent van de inbraken in de provincie vindt namelijk plaats in deze stad. Tot nu toe werd er in 2019 in totaal 109 keer ingebroken in Enschede. Ook werden er 34 meldingen gedaan van inbraakpogingen die uiteindelijk mislukten. Inbrekers zijn met deze statistieken bovengemiddeld vaak succesvol in Enschede (+3,4 procent).

Ondanks het hoge aantal succesvolle inbraken dit jaar, wordt Enschede relatief gezien steeds minder populair bij inbrekers. Vergeleken met 2018 is het aantal inbraken in Enschede namelijk afgenomen met 31,4 procent.

Grootste kans op inbraak in Wierden

Wanneer het aantal inbraakpogingen wordt afgewogen tegen het aantal inwoners per gemeente, dan blijkt de relatieve kans op inbraak het grootst te zijn in de gemeente Wierden. Per inwoner wordt hier ruim twee keer vaker (+110,9 procent) ingebroken gedaan dan in een gemiddelde Overijsselse gemeente. Ook in Almelo (+77,7 procent) en Rijssen-Holten (+74,9 procent) is er een verhoogde kans op inbraak.

De kans op inbraak ligt in Borne (-90,4 procent), Staphorst (-86,9 procent) en Dinkelland (-83 procent) daarentegen ver onder het provinciale gemiddelde.

Het volledige onderzoek, inclusief gemeentelijke data, is te vinden via: https://www.inboedelverzekering.com/inbraakmonitor-overijssel