Twenterand

130 jaar bij Nut en Genoegen

Door de redactie

Het houden van kippen of konijnen begint bij hobbyfokkers vaak al op jongere leeftijd. Bij kleindiervereniging Nut en Genoegen uit Vriezenveen bleek dit op de jaarvergadering waar vier jubilarissen gehuldigd die samen al 130 jaar lid zijn, zowel van de plaatselijke vereniging als van de overkoepelende bond Kleindierliefhebbers Nederland.

Jos Kobes is al veertig jaar lid van Nut en Genoegen, sinds hij het lidmaatschap overnam van zijn vader. Hij fokt grote Wyandotte kippen, waarbij hij zich de laatste jaren heeft toegelegd op het fokken van Wyandottes in nieuwe, bijzondere kleuren. Daarmee is hij zeer succesvol, er wordt regelmatig om zijn dieren gevraagd door liefhebbers uit het buitenland, tot aan Turkije en Rusland toe. Ook Albert Jansen is al veertig jaar lid en heeft nog langer kleindieren. Albert fokt verschillende konijnenrassen, waaronder de grote Vlaamse reus die bijna tien kilogram kan wegen. Daarnaast zijn er in de hokken van Albert ook altijd kippen te vinden geweest. Bert Jan Kelder is 25 jaar geleden als jeugdlid bij de vereniging gekomen als liefhebber van de kleine, kleurrijke Hollandse Krielkipjes. Tijdens de eerste grote show waaraan hij meedeed werd hij meteen kampioen. Naast kippen heeft Bert Jan ook onder meer zangvogels en fazanten. Eveneens 25 jaar lid is Rick Prinsen, liefhebber van kleindieren in vele soorten. Bij de familie Prinsen zijn kippen, konijnen, sier- en postduiven en eenden te vinden. Het hoofdras is tegenwoordig de Chabo, een krielkip die uit Japan afkomstig is en met zijn korte pootjes lijkt te schuifelen.

De vereniging bedankte deze jubilarissen voor hun betrokkenheid bij en inzet voor de club en de tweejaarlijkse Grenslandshow waaraan zij allen een grote bijdrage leveren tijdens de opbouw en bij de organisatie. Op de foto van links naar rechts: Jos Kobes, Rick Prinsen en Albert Jansen. Bert Jan Kelder ontbreekt op de foto.