Kinderpersbureau

Politieagent Ilona Laarman


Ze pakken schurken, handhaven de wet en houden het verkeer in de gaten. Je weet vast wel waar ik het over heb! Ik heb het over politieagenten. Ik interviewde agente Ilona Laarman. Ze heeft de opleiding tot allround politiemedewerker niveau 4 gevolgd.

Door Benthe Raue

 

Ilona vertelde me alles over haar werk en wat ze heeft mee gemaakt. Zo werkt ze op dit moment bij de afdeling zeden. Dat houdt in dat ze onderzoek doet naar seksueel misbruik. Ze stelt mensen vragen die seksueel misbruikt worden. Met de antwoorden maakt ze een verslag en onderzoekt ze de zaak. Eerder werkte ze wel op straat in uniform (gewoon boefjes vangen). Daar heeft ze veel verschillende dingen meegemaakt. Ze is bijvoorbeeld bij een ernstig ongeluk geweest, zoals het monstertruck drama, maar ook bij leuke dingen zoals een bezoekje van koningin Maxima. Soms best eng zou je denken, maar zij is nooit echt bang geweest, het was eerder spanning.

 

Politiewet aangepast

Niet alleen wij volgen regels op maar de politie ook. In 2012 is de politiewet aangepast waar artikelen in staan voor agenten. Bijvoorbeeld in artikel 3 staat dat politie moet zorgen voor handhaving van de regels en dat ze hulpverlenen aan hen die het nodig zijn. Dit is voor de politie een belangrijk artikel. Ook worden de agenten getoetst. Dat zijn bijvoorbeeld toetsen om te kijken of je je wapen nog goed gebruiken kan, maar er is ook de sport toets, dan kijken ze naar je conditie. Agenten in de noodhulp zijn vaak met zijn tweeën.

 

Leuk werk maar ook nadelen

Ilona vindt haar werk leuk omdat je niet weet welke melding je krijgt. Zo heeft ze wel eens oude mensen die in de war waren, naar huis gebracht, maar ook wel eens mensen aangehouden. Het werk heeft ook nadelen.

Zo heeft Ilona mij verteld dat ze het minst leuke van haar werk, slecht nieuws brengen vindt. Toch gaat ze elke dag met plezier naar haar werk.

Agenten hebben best veel aan hun koppel. Ze hebben pepperspray, vuurwapen, wapenstok, portofoon en extra benodigdheden. Als agent kan je risico lopen: er is naar Ilona en haar collega's wel eens agressie getoond.

Zou jij politieagent willen worden?