Hardenberg

Nieuwe mammograaf Saxenburgh maakt 3D-beelden

Door de redactie

Saxenburgh heeft een nieuwe mammograaf aangeschaft met 3D-technologie (tomosynthese). Sinds eind december maakt de afdeling radiologie van het Hardenbergse ziekenhuis gebruik van deze nieuwe apparatuur. Door gebruikmaking van deze techniek is een eventuele afwijking in de borst nog beter en sneller vast te stellen.

De radiologen en laboranten van Saxenburgh zijn inmiddels getraind en goed voorbereid. De eerste patiënten hebben al een borstonderzoek gehad met de nieuwe mammograaf. Het apparaat maakt 3D-röntgenbeelden van de borst en kan eventuele afwijkingen zichtbaar maken. Met de 3D-technologie wordt de borst gefotografeerd met een lage dosis röntgenstraling. De computer verdeelt de opnamen in dunne 'plakjes'. Hierdoor blijft afwijkend weefsel niet verborgen door bovenliggend weefsel.

De stralendosis van dit tomosynthese onderzoek is vergelijkbaar met die van een regulier mammogram en daarmee goed in te zetten in de dagelijkse routine. Patiënten die bijvoorbeeld zijn doorverwezen vanuit het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, kunnen in Hardenberg een 3D-mammogram krijgen. Is er werkelijk een afwijking, dan wordt deze sneller herkend, wat gunstig is voor de verdere behandeling.

Minder belastend

Ook met de 3D-mammograaf moet de borst nog steeds worden samengedrukt. Veel vrouwen ervaren dit als pijnlijk of onprettig. Het goede nieuws is, dat de nieuwe mammograaf behalve van 3D-technologie, ook voorzien is van een nieuw systeem om de borst samen te drukken, het SmartCurve Breast Stabilization System. Dit heeft een glooiende vorm, die de vorm van de borst respecteert en zorgt voor een gelijkmatigere druk op de borst. Hierdoor is het minder gevoelig op de plek waar de huid van de borst overgaat naar de borstkas. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien vrouwen het borstonderzoek hierdoor als minder pijnlijk ervaren, terwijl er niets van de beeldkwaliteit verloren gaat.

De nieuwe mammograaf wordt al gebruikt in het huidige ziekenhuis, maar verhuist straks uiteraard mee naar het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum.