Hardenberg

Nieuwe krukas Molen Den Oordt

Door de redactie

Molen Den Oordt in Ommen heeft sinds vandaag weer een krukas. Het is de eerste stap om van de oorspronkelijke molen weer een houtzaagmolen te maken. Zo'n honderd jaar geleden is de functie van de molen gewijzigd van houtzaagmolen naar korenmolen.

Als het aan de beherende Stichting Ommer Molens ligt wordt Molen Den Oordt op den duur weer een houtzaagmolen. Met behulp van een kraan en via het raam heeft molenmaker Jannes Kooistra, bijgestaan door de Ommer molenaars onder aanvoering van Anton Wolters van molen de Lelie, de meer dan 700 kilogram zware krukas bovenin de gemeentelijke molen geplaatst.

Geschiedenis

Met windkracht werden vroeger de zware stammen op het zaagraam getrokken en gezaagd. Door concurrentie van de stoomhoutzagerij elders werd het zagen van hout steeds minder lonend en legde de molenaar zich rond de dertiger jaren van de vorige eeuw toe op het malen van koren tot meel. De ijzeren krukas dateert van 1892 en is afkomstig van een oude houtzaagmolen in Franeker, de as is op de kop getikt door molenaar Anton Wolters.

Tot het eind van de dertiger jaren van de vorige eeuw werd er met de molen gezaagd. Nadien werden er ook twee koppels maalstenen geplaatst. De wieken hebben een relatief kleine vlucht van 18.40 meter en de stelling loopt over het bedrijfsgedeelte. Bij een restauratie in 1946 kreeg de molen een ijzeren as en roeden. Toen de molen steeds minder rendabel werd en in verval raakte kwam de molen in 1954 in handen van de gemeente en werd tot algehele restauratie overgegaan. De krukas van toen is er niet meer ingekomen.

Streekmuseum

Den Oordt is de kleinste van de vier molens in Ommen. Na jaren van stilstand en verval heeft er in 1960-1961 een ingrijpende restauratie plaats gevonden. De zagerij werd verwijderd en het "Balkengat" gedempt. In de molenschuur en bijgebouwen is sinds de zestiger jaren het Streekmuseum gevestigd.