Hardenberg

Nieuwe jongerenwerkers in actie

Door de redactie

Het jongerenwerkteam van de Stuw heeft in 2020 extra financiering gekregen van de gemeente Hardenberg voor extra inzet op het jeugd- en jongerenwerk. Hiervoor zijn drie nieuwe jongerenwerkers in dienst getreden. Het team in de gemeente Hardenberg bestaat nu uit zes jongerenwerkers (totaal 4,3 Fte) die ieder actief zijn in een wijk of kern met zijn of haar specialisme en expertise.

De groep van jongerenwerkers bestaat op dit moment uit Kelly van Ginkel (29 jaar) werkgebied Hardenberg; Luke Antonissen (22 jaar) werkgebied Hardenberg; Mirthe Binnenmars (25 jaar) werkgebied Zuid (Bergentheim, Kloosterhaar, Sibculo etc.); Sylke Schoemaker (24 jaar) werkgebied Noord (Slagharen, Gramsbergen, De Krim, Lutten etc.)/West (Dedemsvaart, Balkbrug); Bram van Bessen (29 jaar) werkgebied Noord/West; Emmelie Luiken (29 jaar) werkgebied Hardenberg/Dedemsvaart.

De nieuwkomers

Emmelie Luiken is een versterking voor De Stuw met jarenlange ervaring binnen het jongerenwerk. Zij heeft de afgelopen acht jaar gewerkt als jongerenwerker bij Saam Welzijn in Dalfsen. Het afgelopen jaar presenteerde zij haar werkzaamheden vanuit Saam Welzijn aan de gemeenteraad van Hardenberg. "Op het moment dat bleek dat er een uitbreiding kwam op het jongerenwerk in Hardenberg werd ik direct enthousiast en vond ik een nieuwe uitdaging bij De Stuw in de gemeente Hardenberg".

Luke Antonissen volgt momenteel de deeltijd HBO-opleiding Sociaal Werk op het Windesheim. Hij heeft zijn diploma niveau 4 en ook meerdere jaren ervaring door middel van stages binnen het Jongerenwerk.

"Ik weet vanuit mijn eigen verleden hoe het is om vast te lopen. En weet daarom ook hoe belangrijk het is dat er naar jongeren geluisterd wordt, dat ze ondersteuning krijgen wanneer ze dit nodig hebben, dat zij eerlijke kansen krijgen en zo uiteindelijk mee kunnen doen in de samenleving".

Voor Bram van Bessen is het jongerenwerk en welzijnswerk relatief nieuw. Bram is een echte sportman en heeft de opleiding Lichamelijke Opvoeding gevolgd op het Windesheim. Vervolgens heeft hij zeven jaar met veel plezier gewerkt als verenigingscoach bij Sportpark de Marslanden in Zwolle. Via Emmelie werd Bram geattendeerd op de vrijstaande vacature bij De Stuw en na één gesprek was Bram al wel verkocht. "Sport is nu nog steeds een middel die terug kan komen tijdens mijn huidige baan, maar daarnaast is er ook heel veel meer, en dat vind ik zo leuk aan de baan als jongerenwerker", vertelt Bram.

Wat doen een jongerenwerkers

Het jongerenwerk is een beroep dat zich bezighoudt met de begeleiding van jongeren bij het volwassen worden in de samenleving. Het jongerenwerk richt zich op jongeren tussen 10 en 27 jaar, waarbij de nadruk ligt op 15-24 jaar. De jongerenwerkers van de Stuw zijn aanwezig op plekken waar jongeren zijn: op straat, op school, in het centrum, op sociale media enzovoorts. De jongerenwerkers kunnen verschillende groepen jongeren bereiken en langdurige relaties met hen aan gaan. Zij kennen de jongere, hun familie en omgeving. De jongerenwerkers zijn ook buiten kantooruren bereikbaar en helpen de jongeren nét het beetje extra door bijvoorbeeld met ze naar DUO te rijden of naar een sollicitatiegesprek. Dit vormt de basis voor het jongerenwerk. Vanuit die positie en hun professionaliteit, begeleiden jongerenwerkers jongeren, zowel individueel als in groepsverband, bij hun sociale ontwikkeling en talentontwikkeling en kunnen ze een bijdrage leveren aan preventie, het tegengaan van overlast en het voorkomen van problemen. De Stuw zal in de uitvoering van het jongerenwerk onderscheid maken in vijf verschillende taakvelden. De vijf taakvelden zijn: Jongerenwerk & onderwijs & preventie; Jongerenwerk & participatie; Jongerenwerk & coaching; Jongerenwerk & talenten; Jongerenwerk & straathoekwerk.

Ze zijn er klaar voor

"Het jongerenwerk van de Stuw is een team met veel kennis over de doelgroep, enthousiasme en energie. Zij zijn er klaar voor om een nieuwe weg in te slaan, een nieuwe weg die ze zelf geschreven hebben en waar ze achter staan. En het belangrijkste: de ontwikkeling van jeugd en jongerenwerk waar vooral jongeren uit de gemeente Hardenberg behoefte aan hebben", laat Kelly van Ginkel weten.

Alles kwam stil te liggen

Emmelie Luiken en Luke Antonissen zijn in februari begonnen bij De Stuw, zes weken voor de corona-uitbraak Voor Bram van Bessen was dit echter anders, hij was net twee weken begonnen bij De Stuw, ging toen een weekje met verlof en vervolgens kwam alles zo goed als stil te liggen. "Dat is een gek begin. Normaal gesproken ben je bijvoorbeeld actief op scholen en ontmoetingsplekken, maar dat ligt nu allemaal stil", laat Bram eten.

Vertrouwensband nu opbouwen is lastig

"De basis van een jongerenwerker begint bij het in contact zijn met jongeren, ze leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Dat is nu soms lastig en anders, omdat veel van ons werk online afspeelt. Daarnaast zijn de jongerenwerkers nog wel veel op straat te vinden. Straathoekwerk is natuurlijk altijd al een onderdeel van het jongerenwerk. Door de huidige maatregelen waar onze samenleving mee te maken heeft proberen wij jongeren zo veel mogelijk te wijzen op de risico`s en gevolgen. Samenscholing is verboden, en iedereen heeft zich aan 1,5 meter afstand te houden. Wij zijn uiteindelijk geen handhavers maar ook hier gaan wij over in gesprek met jongeren. Daarnaast voeren we ook gesprekken met jongeren over hoe het momenteel met ze gaat, zijn er dingen waar ze tegen aan lopen dan kijken we naar oplossingen. Aan ons de taak om met jongeren in contact en in gesprek te blijven. Juist nu in deze tijden van Corona kunnen de zorgen alleen maar erger oplopen. Voor jongeren die het thuis niet makkelijk hebben zijn dit extra pittige tijden, omdat ze nu niet naar hun veilige plek op school kunnen, of gewoon even buiten kunnen chillen met vrienden. Het jongerenwerk van De Stuw heeft in ieder geval laten weten dat zij altijd bereikbaar zijn en open staan voor gesprek via whatsapp, FaceTime of andere kanalen", aldus Kelly van Ginkel.