Hardenberg

Nieuwe Flyer Gewoon Gezond Bergentheim

Door de redactie

Zaterdagmiddag 2 maart is de nieuwe flyer van Gewoon Gezond Bergentheim gelanceerd. De folder, met daarin alle activiteiten tot de zomer, werd aangeboden aan wethouder Alwin te Rietstap door de werkgroep. De folder laat zien dat er veel wordt gedaan aan gezond bewegen en gezonde voeding.

Bert Hofsink

Te Rietstap was enthousiast over de mooie initiatieven. Hij zei blij te zijn met de verbinding van het sociale aspect van dorpshuis Veur Mekaar en het gezondheidsaspect van de werkgroep.

Gewoon Gezond Bergentheim timmert al een aantal jaren aan de weg om de dorpsbewoners en hun leefomgeving gezonder te laten leven. Dit doen ze door bestaande activiteiten te ondersteunen en te promoten. Ook zijn er nieuwe activiteiten ontstaan. Daarvan is de wekelijkse wandeling op dinsdagmiddag een mooi voorbeeld. Steeds meer mensen lopen een uurtje mee en krijgen daarmee gezonde beweging in de buitenlucht, met daarbij de gezelligheid van de andere wandelaars. Ook de moestuinen bij de basisscholen, de jaarlijkse fietstocht, halfjaarlijkse wandeltochten en het maandelijkse 'koken met kids' zijn een begrip in Bergentheim geworden.

Subsidies

Door subsidies van de Gemeente Hardenberg en de Provincie Overijssel is het mogelijk gemaakt om in 2019 extra activiteiten te ontwikkelen door Gewoon Gezond Bergentheim. Er zijn in het dorp, door samenwerking door de huisarts, diëtiste, fysiotherapeut en de Gemeente, leefstijl-groepen gevormd. Deze mensen wordt, als het traject van begeleiding door professionals is afgelopen, de mogelijkheid geboden om door te gaan met bewegen. Voor hen wordt de dinsdagavondwandeling nieuw leven ingeblazen. Maandelijks wordt dit uitgebreid met een themabijeenkomst over leefstijl en voeding. Dit is dan niet alleen voor de beperkte groep, maar voor iedereen toegankelijk.

Koken met kids en koken met 'kerels'

Verder wordt er een verdiepingsslag gemaakt in gezond koken en eten. Als vervolg op 'koken met kids' worden er vier workshops gegeven 'Koken met Kerels' (in maart en april) . En vier workshops 'Koken zonder pakjes en zakjes'. En er zijn plannen om in juni kookworkshops te geven 'koken op kamers'. Alles vindt plaats in de ruime keuken van Veur Mekaar. Dé plek waar Bergentheimers elkaar ontmoeten en mooie initiatieven worden gerealiseerd. Daar kunnen belangstellenden zich ook opgeven voor de workshops.

Duo-fiets

Een 'andere tak' van Gewoon Gezond Bergentheim is het bij elkaar sparen van een duo-fiets. De duo-fiets is geschikt voor twee personen waarvan er één niet op eigen kracht kan fietsen. Samen kunnen er wel fietstochtjes gemaakt worden en dat zorgt weer voor de gezonde beweging van de gebruikers. Het is de bedoeling om een fiets aan te schaffen, toegankelijk voor iedereen. Er is inmiddels al een mooi bedrag bij elkaar gespaard. En ook door subsidies van Gemeente en Provincie komt de aanschaf van de duo-fiets al dichtbij.