Hardenberg

Nieuw 'Wilhelmus'

Door de redactie

Harm Leffers droomt al heel lang van een landelijke doorbraak met de nieuwe tekst, die hij voor het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus heeft geschreven.

 

'Geen sinecure, want het zijn allemaal zes of zeven lettergrepen. Het is heel moeilijk om daar wat fatsoenlijks van te maken,' lacht de 80-jarige voormalige drukker. 'Ik heb uiteindelijk ook heel lang over de nieuwe tekst nagedacht, Dan weer eens een paar woorden bedacht om het vervolgens weer een tijdje weg te leggen.

Makkelijker

De huidige tekst over duitsen bloed en koning van hispanje is toch allemaal veel te ouderwets en ook niet makkelijk te zingen voor schooljeugd of (inter)nationale sporters. "Mijn tekst is dat wel", meent de Dedemsvaarter. Zijn nieuwe lied hoeft wat hem betreft ook niet per sé als vervanging van hetWilhelmus te dienen. "Ik kan me ook voorstellen dat mijn tekst naast de officiële versie gebruikt wordt en dat bij hele officiële gelegenheden wel gewoon het oude volkslied wordt gezongen", stelt Leffers, die zijn tekst heeft voorgelegd aan mannenkoor Asaf, waar hij zelf al 48 jaar de bariton partij meezingt. Tot zijn grote vreugde heeft het mannenkoor besloten zijn nieuwe tekst van het volkslied in het repertoire opte nemen. De Dedemsvaarter hoopt met name ook scholen en sportverenigingen te enthousiasmeren om zijn tekst van het volkslied in voorkomend geval te zingen. Hij heeft de sportbonden daarover ook al een brief gestuurd, maar kreeg als antwoord dat zij daar niet over gaan. Leffers wil zich nu wenden tot de Tweede Kamer om aandacht voor zijn initiatief te krijgen.  "Voor de kinderen zal mijn tekst in elk geval een stuk makkelijker zijn om te leren dan het huidige volkslied", meent Leffers.

 

De nieuwe tekst

Hij schreef voor vers 1 en 6 van het Wilhelmus de volgende tekst. Vers I Wie 't rood wit blauw wil eren, heeft 'een paspoort van ons land, de grondwet respecteren, mijn leven lang gestand.  Met Oranje hand in hand, zodat ons land top presteert. De Koning(in) van Nederland heb ik altijd geëerd. Vers 6:  Mijn hulp en mijn vertrouwen, bent U o God mijn Heer. Op U steeds blijf ik bouwen, vergeet mij dan nooit meer. Mij zo aan U te wijden, getrouw aan Uw verbond. Het onrecht zal bestrijden, dat mij, mijn hart verwondt.