Nieuws

Nederlanders verwachten 7.300 euro aan uitvaartkosten

De Toren

Nederlanders verwachten gemiddeld 7.300 euro kwijt te zijn aan hun crematie of begrafenis. Dat blijkt uit de gemiddelden in de uitvaartkosten berekentool van Uitvaartverzekering.nl. Deze tool werd de afgelopen zes maanden ruim 1.500 keer ingevuld. In 62 procent van gevallen koos men voor een crematie en in 38 procent van de gevallen voor een begrafenis.  

Er zit overigens wel een noemenswaardig verschil in de kosten tussen een crematie of begrafenis. Mensen die voor een begrafenis kiezen, maken gemiddeld 650 euro meer kosten dan mensen die voor een crematie kiezen. Dat heeft onder meer te maken met de relatief hoge kosten voor grafrecht.

Standaard uitvaart

Een eenvoudig vormgegeven uitvaart met enkel de basisdiensten en een korte afscheidsceremonie komt al snel uit op ongeveer 5.000 euro. Door verschillende opties toe te voegen, zoals een asbestemming, opbaring, een grafmonument, bloemen, een luxe kist of catering kunnen de kosten flink oplopen.

Voor begrafenissen hebben ook de grafkosten een grote invloed op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat deze kosten honderden tot duizenden euro’s kunnen verschillen, afhankelijk van de woonregio. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden met het afsluiten van een begrafenisverzekering.

Volgens het Nibud liggen de kosten voor een uitvaart op 7.500 euro gemiddeld. Ook zij benadrukken de lagere kosten voor een crematie.

Opvallende keuzes

Een aantal keuzes die mensen vaak maakten in de berekentool vielen op:

  • 87 procent van Nederlanders wenst geen rouwadvertentie
  • 51 procent van de Nederlanders heeft liever wat meer bloemen tijdens de uitvaart
  • 45 procent van de Nederlanders kiest voor een duurzame kist
  • 19 procent van de Nederlanders wenst een afscheidsdienst in de kerk