Hardenberg

MVV'29 wint Hugo Venebrugge Toernooi, 7.500 euro naar Matchis

Ingezonden

DEN HAM – De elfde editie van het Hugo Venebrugge Toernooi bij v.v. Den Ham heeft afgelopen zaterdag 7.500 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. In de finale rekende debutant MVV'29 uit Harbrinkhoek met 1-0 af met Emmen. Stevo uit Geesteren completeerde de top 3.

De organisatie van het toernooi – de vrienden en jongere broer van naamgever Hugo Venebrugge, een oud-jeugdleider die in 2008 aan kanker overleed – koos dit jaar voor een nieuw goed doel. Omdat in Den Ham en omgeving gevallen bekend zijn van mensen die afhankelijk zijn van een stamceldonor, ging de opbrengst van het toernooi naar Stichting Matchis. Onlangs nog werd een stamceldonor gevonden voor de moeder van één van de vrijwilligers van het toernooi. Die vrijwilliger, Danny Laarman, zette een actie op via de betaalapp Tikkie en zamelde op die manier 1.300 euro in voor Matchis.

Ook deelnemende verenigingen bleken in de weken voorafgaande aan het toernooi de handen uit de mouwen te hebben gestoken. Zo haalden Nieuwleusen (97 euro), Schalkhaar (385 euro), DETO Twenterand (90 euro), Achilles'12 (189,60 euro), Excelsior'31 (400 euro), Stevo (405 euro) en Bergentheim (655 euro) fraaie bedragen op. Thuisploeg Den Ham spande de kroon en zamelde liefst 2.300 euro in. Daarmee won het team een bezoek aan de bioscoop. Met geld van sponsoren en vrije giften van bezoekers liep de opbrengst op naar 7.500 euro.

Debutant wint toernooi

Behalve een nieuw goed doel was er ook een nieuwe eindwinnaar. Debutant MVV'29 kwalificeerde zich als nummer 2 van poule B achter HHC Hardenberg voor de kwartfinales, rekende daarin af met het team van de FootballEquals Academy en plaatste zich via een zege in de derby tegen Stevo voor de finale. Daarin bleek een treffer van Kevin Smook genoeg voor de overwinning (1-0) op het technisch vaardigere, maar fysiek minder sterke Emmen.