Hardenberg

Muzikaal weekend in de gashouder

Door de redactie

In het weekend van 9 en 10 februari staat het Gashouder Podium helemaal in het teken van muziek. Zeer verschillende muziek. In zeer verschillende voorstellingen.

Zaterdag 9 februari vanaf 20.15 uur spelen The Bluebettes in een uitverkochte Gashouder hun nieuwste voorstelling 'Best of the Sixties'. De vijf topzangeressen stonden al eerder voor een volle, enthousiaste zaal in de Gashouder. Namen er zelfs een promovideo op. Ook dit keer zetten ze een spetterende show neer vol favoriete sixties songs. Ze maken een trip down memory lane en doen een flinke greep in de enorme sixties grabbelton aan pop, soul, country, rock en walls of sound. Het wordt een feest van herkenning vol humor en geweldige muzikaliteit. De meiden klimmen zèlf achter de drums, basgitaar, gitaar en toetsen en zorgen ervoor dat na afloop iedereen gegarandeerd vrolijk de Gashouder verlaat.

Zondagmiddag 10 februari vanaf 15.00 uur staat er een voorstelling in samenwerking met de Alliance Française op het programma. Met muziek, beeld, zang en verhaal brengen Johanan Havinga, piano en Gea Passies, zang/verteller, de Franse componist en pianist Erik Satie (1886-1925) tot leven in hun voorstelling 'Absint'. Korte vertellingen, ingetogen pianospel, stukjes poëzie en liederen geven een beeld van de persoon en het werk van de wereldberoemde, veelzijdige componist die het leven leidde van een bohemien in het Parijse Montmartre van eind negentiende, begin twintigste eeuw. De tijd van beroemde schilders als Toulouse-Lautrec, Renoir, Cézanne, Degas en Matisse. Hoewel Satie uit een welgestelde familie kwam, leefde hij een groot deel van zijn leven in armoede. Als cabaret- en barpianist voorzag hij in zijn levensonderhoud. Zijn oeuvre bestaat vooral uit piano- en toneelwerken. Tijdens zijn leven oefende Satie invloed uit op andere componisten zoals Debussy, Ravel, Milhaud, Varèse en Poulenc.

Na de pauze wordt de film 'Satie and Suzanne' vertoond. De film, uitgevoerd door dansers van Cirque du Soleil, vertelt het liefdesverhaal van Satie en schilderes Suzanne Valadon en speelt zich af in het Parijse Montmartre. Terwijl de prachtige beelden de wereld tonen van de dikwijls door absint verdwaasde Satie, vertolkt Gea Passies de rol van Suzanne. De film wordt vertoond zonder geluid, Johanan Havinga zorgt live voor de muzikale invulling. Kortom een hele bijzondere zondagmiddagvoorstelling met de Franse sfeer van Parijs aan het einde van de negentiende eeuw. Meer informatie en kaartverkoop www.gashouderdedemsvaart.nl.