Hardenberg

Muziek verbindt

Door de redactie

Piraten, rappers en zware metalisten vechten om de aandacht hier thuis. Maar alleen in de kamer als ik er niet bij ben. Want ik heb mijn eigen playlist. Met muziek waar ík blij van wordt. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze kinderen een eigen smaak ontwikkelen, hebben we dat gestimuleerd. En dat is gelukt. Maar die smaken lopen zo uiteen dat verbinding ver te zoeken is.

Toch kan muziek zeker een verbindende factor zijn. Dat heb ik zelf mogen ervaren. Vorig jaar hebben we de eerste editie van 'Iedereen zingt in Dedemsvaart' gehad. Met heel veel enthousiaste mensen samen kerstnummers zingen op het podium bij de kerk. Met prachtige versiering, mooi verlichte bomen en rode neuzen van de meezingende mensen in het publiek. Voorafgaand aan het optreden waren er verschillende lichttochten door het dorp die naar de kerk leidden. Ik mocht de lichtkapitein zijn van één lichttocht. Tijdens het lopen werd er gezongen en iedereen kon aansluiten.

Daar begon het eerste bijzondere moment: vlak voordat we vertrokken stopte er een touringcar. De deuren gingen open en een stroom van mensen stapte uit. Gezinnen met kinderen, oudere en jongere mensen en een aantal pubers. Vanuit het AZC Hardenberg speciaal naar Dedemsvaart gekomen. Ze liepen en zongen met ons mee. In gebrekkig Engels, arm in arm met mensen die ze helemaal niet kenden vierden ze het zo met ons mee. Na het optreden spraken we met elkaar. Ze vonden het prachtig en vroegen of we niet vaker samen konden zingen. Over verbinden gesproken…

Met veel spontaan aangemelde mensen zijn we naar Hardenberg gegaan. 'Iedereen zingt mee in het AZC' ontstond: met een accordeonist, twee gitaristen en een hele lijst met bekende popsongs. Wat was het geweldig: kinderen deden mee met muziekinstrumentjes en er werd volop gezongen met 'Bloed, zweet en tranen' van André Hazes als favoriet. Het was weer een bijzonder moment. Er zijn vriendschappen ontstaan en koffieochtenden georganiseerd. Mensen met totaal verschillende achtergronden en gebruiken die elkaar vonden door de muziek. Een prachtige kerstgedachte die werkelijkheid werd.

Muziek verbindt: zeker weten!

Karin van Dijk