Hardenberg

Muziek verbindt

Door de redactie

Mijn wieg stond in een gezin waar, als mijn vader thuis was, muziek erg belangrijk was. Door de week was hij vaak 'overver' zoals dat heette, werken als timmerman. In het bedrijf waar hij werkte was het toentertijd, als de klus meer dan 100 kilometer van huis was, overnachten. Vrijdagavond na thuiskomst ging hij naar de plaatselijke fanfare in Vroomshoop. En in het weekend oefenen op zijn bariton.

Toen ik 10 jaar was ging ik ook 'op de muziek', maar veel bakte ik er niet van en na een half jaar proberen mocht ik er weer af. Mijn jongere broer oefende meer op mijn trompet dan ik en nam het ook snel over. Hij ging er voor en studeerde later ook af op het conservatorium. Hij ademt muziek, haalt uit iets waar geluid uitkomt muziek. Ook richtte hij een gospelgroep op met vrienden uit het dorp, blazers en zangers.

Ik kwam niet verder dan de knoppen bedienen bij een optreden. Er was een vaste kern die het zo'n 8 jaar heeft volgehouden. Deze kern van 12 mensen is er nog altijd en het zijn zes echtparen geworden. Een echte vriendenkring die de verbinding voor een groot deel door de muziek heeft gevonden. Samen hebben we nog altijd passie voor muziek, alhoewel de stijlen wel zijn veranderd. Altijd als we samen zijn is er wel iemand die iets moois heeft gehoord of naar een concert gaat of is geweest. We delen allemaal mee met een bijzondere groep van 12 mensen die ook al zes zilveren bruiloften hebben gevierd. Uiteraard verbonden met muziek.

Begin november hadden we weer een vriendenweekend. Ik heb het bovenstaande van deze column met hen gedeeld, de opmerkingen hierover zijn van onschatbare waarde. Zo heerlijk samen ouwehoeren, genieten van de verhalen en de muziek en het samen zijn zomaar zonder dat er iets moet, dat zijn geluksmomenten om nooit te vergeten. Luisteren naar muziek en naar elkaar geeft de wereld warmte waar we als mensen allemaal behoefte aan hebben.

En zoals we elkaar ook altijd zeggen op nieuwjaar wil ik jullie ook "Geluk in 'n tuk, völ heil en zèèg'n" toewensen voor 2019.

Henk Leemhuis