Twenterand

Museum vernieuwt afdeling heemkunde

Door de redactie

Het is inmiddels al weer zes jaar geleden dat het Historisch Museum Vriezenveen haar Rusland afdeling geheel heeft gemoderniseerd. Dit voorjaar wordt de afdeling heemkunde aangepast aan de eisen van deze tijd.

De afgelopen maanden zijn besteed aan het ordenen van de grote hoeveelheid beschikbare verhalen over het ontstaan en de geschiedenis van Vriezenveen: over de verplaatsingen van het dorp, de grote brand, de rol van de Schipsloot en de ruilverkaveling, de oorlogsjaren, de kloosters rond het veen, het dialect en de plaatselijke gebruiken, et cetera.

De ruimte op de eerste verdieping die bekend stond als de 'herenkamer' wordt ingrijpend verbouwd om al deze verhalen indringend en interactief met moderne hulpmiddelen in beeld te brengen. Het ontwerp van deze nieuwe afdeling heemkunde gaat lijken op de inrichting van de Rusland afdeling. De wanden worden voorzien van fotobehang met een tijdlijn en nieuwe banners. Er komen nieuwe vitrines en er komt een videohoek en ook tablets met verhalen. Verhalen kunnen verder opgeroepen worden via een nieuw touchscreen centraal in de ruimte. Ook de verlichting wordt aangepast.

Het museum heeft subsidie voor deze herinrichting ontvangen van het Mondriaanfonds, de provincie Overijssel en Landschap Overijssel.