Hardenberg

Multicultureel festival bij CTP Veldzicht

Door de redactie

CTP Veldzicht Balkbrug bekent opnieuw kleur door middel van multicultureel festival. Kleurrijke Culturen door middel van dans, eten, drinken, theater, muziek, kunst, yoga, een reptielenshow en diverse workshops.

Met 172 patiënten, afkomstig uit vijftig verschillende landen uit alle hoeken van de wereld, is het centrum voor transculturele psychiatrie (CTP) Veldzicht in Balkbrug één van de meest kleurrijke plekken in de regio. Alle reden dus om voor de derde keer op rij het jaarlijks multicultureel festival te houden. Doel is om patiënten en medewerkers van de kliniek kennis te laten maken met elkaars culturele achtergronden, gewoonten en gebruiken.

'Kleurrijke culturen' is het thema van het multicultureel festival dat donderdag 4 juli werd gehouden binnen de muren en hekken van CTP Veldzicht. "Even een dagje geen werk, therapieën en behandelingen, maar oog voor ontspanning", zegt Kim Kuijer, medewerker vrijetijdsbesteding van Veldzicht.

Samen met haar collega vrijetijdsbesteding Emlyn Janssen en patiënten is Kim Kuijer druk in de weer geweest om het jaarlijks festival voor te bereiden. Om aandacht te besteden aan zoveel mogelijk landen en culturen staan er donderdag tal van activiteiten op het programma. Zo was er een Afrikaanse dansgroep, een Marokkaanse theetent, een fruitcocktailbar, een reptielenshow, een Chinese act, muziek, kunst, yoga en zijn er diverse multiculturele workshops en hapjes uit de exotische keuken.

Meer dan een leuke dag

Het multicultureel festival is meer dan alleen maar een leuke dag voor patiënten en personeel. Emlyn Janssen: "Het gaat deze dag even niet om therapieën en behandelingen, maar een dergelijk evenement past wel prima binnen het therapeutisch klimaat binnen Veldzicht". "We doen ons best om onze patiënten een zinvolle vrijetijdsbesteding aan te leren en om hun sociale vaardigheden te verbeteren". "Het opdoen van succeservaringen en het ervaren van ontspanning en plezier is voor deze mensen erg belangrijk en zijn allemaal aspecten waar ze baat bij kunnen hebben in hun herstel".

Specialistische zorg

In Veldzicht verblijven vreemdelingen met een niet-westerse achtergrond die zijn aangewezen op psychiatrische zorg. Er zitten verschillende doelgroepen, variërend van verwarde asielzoekers tot vreemdelingen die tbs opgelegd hebben gekregen. Alle patiënten hebben één ding gemeen: ze hebben psychische problemen en hebben daardoor specialistische zorg nodig om weer vat te krijgen op hun leven. Deze zorg wordt geboden in CTP Veldzicht, waar ruim 430 personen werkzaam zijn.