Hardenberg

MST en BTK Kraamzorg starten warme overdracht

Door de redactie

Zaterdag 1 december startten de afdeling Moeder Kind van Medisch Spectrum Twente en BTK Kraamzorg met een warme overdracht van het ziekenhuis naar thuis. Dit houdt in dat de kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt voor de overdracht waardoor het ontslag van moeder en kind ontspannen verloopt. Zowel MST als BTK Kraamzorg willen hiermee de kwaliteit van zorg verder verhogen alsmede het comfortgevoel van de gezamenlijke cliënten.

Warme overdracht

De kraamverzorgende van BTK Kraamzorg komt rond het tijdstip van ontslag naar MST, maakt alvast kennis met het gezin en is aanwezig bij de overdracht. Samen wordt alle relevante informatie besproken zoals de bevalling en de gezondheid van moeder en kind. Ook verrichten de verpleegkundige en de kraamverzorgende de laatste controles bij moeder en kind. Na de overdracht bereidt de kraamverzorgende de terugreis voor, begeleidt ze het gezin naar de auto en zorgt dat ze veilig naar huis kunnen rijden. Thuis aangekomen zet de kraamtijd zich voort. De verloskundige is dan eindverantwoordelijk.

Verhogen kwaliteit en service voor gezamenlijke cliënten

"Door een goede persoonlijke overdracht" zegt Agnes Wiersma, Teamhoofd Moeder Kind afdeling, "voorkomen we onduidelijkheden en verlies van informatie waardoor de continuïteit van zorg gewaarborgd is. Daarnaast wordt de overdracht op deze manier een stuk ontspannener. Dit komt moeder en kind ten goede." Karin Freriksen, relatiebeheerder BTK Kraamzorg, vult aan: "Onze clienten betalen hiervoor niet extra en ze bepalen zelf of ze gebruik willen maken van deze service. De tijd dat onze kraamverzorgende in het ziekenhuis is, gaat wel van de zorguren af. Afhankelijk van de situatie, is dit maximaal een uur. Wel heeft de kraamverzorgende al kennis gemaakt met het gezin en zijn de controles al uitgevoerd.Tijdens het intakegesprek met onze cliënten wordt dit besproken en kunnen ze hun wens aangeven."

Over MST

MST is een topklinisch ziekenhuis in Twente met een compleet zorgaanbod van basiszorg, topklinische zorg en (in een aantal vakgebieden) zorg op academisch niveau. Ook zijn we opleidingscentrum en doen we onderzoek. MST is het regionaal traumacentrum. Het verzorgingsgebied van MST beslaat 263.000 inwoners. Er werken 3.700 medewerkers (235 medisch specialisten). MST is onderdeel van het Santeon-verband van de zeven topklinische ziekenhuizen.

Over BTK Kraamzorg

BTK Kraamzorg is een dynamisch en innoverend bedrijf dat met enthousiasme en ambitie kraamzorg levert.Ze levert kraamzorg in Twente, inclusief regio Hardenberg/Dedemsvaart, en regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen). De kracht van BTK Kraamzorg is: 'Eén op één zorg verlenen vanuit het hart'. Dit zegt alles over de kwaliteit en betrokkenheid van onze zorgverleners bij het kraamgezin.