Hardenberg

Monumenten in de gemeente Hardenberg

Door de redactie

De gemeente Hardenberg telt op dit moment 91 rijksmonumenten, de meesten in de voormalige gemeente Avereest-Dedemsvaart. Zelfs vier voorbeeldtuinen van Mien Ruys wat uniek is in Nederland. En 107 gemeentelijke monumenten.

Onder deze rubriek worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam en woonplaats en wanneer andere contactgegevens bekend zijn bij de redactie. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten.

De gemeente Hardenberg kan nu wel via het Oversticht weer een lijst gaan maken van monumenten die beschermd moeten worden maar wat heeft dat voor zin als dezelfde gemeente zelf de sloopkogel hanteert van een gemeentelijk monument, zoals is gebeurd bij het schoenmakershuisje, Hof van Otten / Rabobank. Daarvan had destijds toch ook direct door de Historische Vereniging Hardenberg aangifte gedaan moeten worden bij justitie/politie. Dat kan nu nog gedaan worden, het is nog niet verjaard, met een vonnis tot herbouw en bij weigering/nalatigheid met dwangsommen van bijvoorbeeld 100.000 euro per week.

De joodse synagoge, een van de mooiste van Overijssel, met kantelen aan het oosteinde, waar nu Martin's mode zit had toch ook nooit afgebroken mogen worden. De joden kregen zo na de Tweede Wereldoorlog nog een trap na. Waarvan acte.

Gerard Kats

Hardenberg