Hardenberg

Monument Levenslicht van Daan Roosegaarde ook in Hardenberg

Door de redactie

Het bijzondere lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 stenen, in herinnering aan de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Wethouder Alwin te Rietstap onthult het monument op vrijdagavond 24 januari na afloop van een speciale historische wandeling door het centrum van Hardenberg. Inwoners kunnen zich aanmelden voor deze wandeling. Het monument is daarna dagelijks te bezoeken tot en met 1 februari 2020, van 17.00-22.00 uur op het Spindeplein.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. leder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het tijdelijke Holocaustmonument is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 170 Nederlandse gemeenten doen hier aan mee, waaronder ook Hardenberg.

Lichtgevende herdenkingsstenen

Het monument Levenslicht is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslichtmonumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt. Het monument is te bezoeken van 24 januari tot en met 1 februari 2020, elke dag van 17,00-22.00 uur op het Spindeplein vlakbij het gemeentehuis in Hardenberg.

Onthulling in Hardenberg

De onthulling van het monument gaat gepaard met een historische wandeling door het centrum. Op vrijdag 24 januari om 18.30 uur is de inloop in het gemeentehuis in Hardenberg. Om 19.00 uur start de historische wandeling door het centrum van Hardenberg. Bij terugkomst om ongeveer 19-45 uur wordt het monument onthuld. Vervolgens worden de namen gelezen van de slachtoffers van de Holocaust door wethouder Alwin te Rietstap. Afsluitend is er de gelegenheid om in het gemeentehuis een kopje koffie of thee te drinken. Belangstellenden die willen meewandelen en bij de onthulling aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@hardenberg.nl.