Hardenberg

Monument Levenslicht onthuld voor slachtoffers van de Holocaust

Door de redactie

Vrijdag 24 januari vond op het Spindeplein in Hardenberg de onthulling plaats van het Monument Levenslicht. Het bijzondere lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 stenen, in herinnering aan de Nederlandse Holocaustslachtoffers. Wethouder Alwin te Rietstap onthulde samen met Leone Wiersma en Gea Krol het monument op vrijdagavond na afloop van een speciale historische wandeling door het centrum van Hardenberg.

Er liepen veel mensen mee tijdens de wandeltocht, verdeeld in twee groepen van vijftig personen. Wethouder Alwin te Rietstap las na de onthulling de namen op van de slachtoffers van de Holocaust.

Slachtoffers van de Holocaust

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. leder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het tijdelijke Holocaustmonument is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 170 Nederlandse gemeenten doen hier aan mee, waaronder ook Hardenberg.

Lichtgevende herdenkingsstenen

Het monument Levenslicht is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslichtmonumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt. Het monument is te bezoeken van tot en met 1 februari, elke dag van 17.00 tot 22.00 uur op het Spindeplein vlakbij het gemeentehuis in Hardenberg.