Hardenberg

Moeilijk woord? Bellen!

Door de redactie

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer: zij zijn laaggeletterd. Eén week per jaar zijn er op veel plaatsen in Nederland activiteiten rondom dit thema. In Hardenberg zaten tijdens de raadsvergadering van 8 september Taalambassadeurs Roelof Prins en Wilfred ten Have, ex-laaggeletterden, op de tribune. Vanwege Corona niet gebruikelijk, maar hiervoor was een uitzondering gemaakt. Zij belden als een raadslid een moeilijk woord gebruikte.

Moeilijke woorden of jargon vormen een kwelling voor een laaggeletterde. Mensen bewust maken van hun taalgebruik, dat was het doel van de belletjesactie. Laaggeletterdheid is een onderbelicht probleem, terwijl het om 2,5 miljoen volwassen Nederlanders gaat. In de gemeente Hardenberg zijn naar schatting 10 tot 12 procent van de inwoners laaggeletterd. Zonder twijfel is er dus ook iemand bij jou in de straat laaggeletterd. Een landelijke campagne moet mensen daarvan bewust maken. Zodat iedereen kan meewerken om laaggeletterden te helpen.

Hindernis

De belde klonk voor het eerst bij het woord 'coördinatiebesluit'. Dat is sowieso al een lastig woord, maar wordt voor iemand die moeite heeft met taal een niet te nemen hindernis van zeven lettergrepen. Roelof Prins vroeg naar uitleg, die uiteindelijk door voorzitter Simone Hof werd gegeven. Er werd niet veel gebeld, het was een korte vergadering, maar het doel van de avond was bereikt. Dat werd duidelijk toen wethouder Martijn Breukelman zei wat nerveus te worden en zijn best te zullen doen moeilijke woorden te vereenvoudigen. De gemeente Hardenberg heeft met het programma Direct Duidelijk Doen al een grote stap gezet richting eenvoudiger taalgebruik.

Roelof Prins en Wilfred ten Have waren laaggeletterd. Via cursussen hebben zij hun vaardigheden verbeterd. Nu zijn ze Taalambassadeur. Als ervaringsdeskundigen geven zij onder meer voorlichting over laaggeletterdheid. Meer info over laaggeletterdheid bij het Taalpunt Hardenberg of Dedemsvaart. Bezoektijden en bereikbaarheid op www.bibliotheekhardenberg.nl.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer