Hardenberg

Mobiel maakLab in Kulturhus

Door de redactie

Op woensdag 21 oktober van 12.30 tot 17.30 uur kunnen kinderen, ouders, grootouders en belangstellenden in Kulturhus in Westerhaar meedoen aan de activiteit Mobiel maakLab.

Kinderen, jeugd en volwassenen uit Westerhaar en omstreken krijgen de kans zich als 'maker' te ontwikkelen in het Mobiele MaakLab. ZorgSaam en de Bibliotheek Twenterand zorgden ervoor dat dit Maaklab twee weken in Kulturhus de Klaampe stond. Iedereen in Twente moet de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen tot een verkennende, creatieve en makende burger. Het spelen en experimenteren in een Maakplaats kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Daarom heeft Tetem een aantal 'Mobiele Labs' ontwikkeld die geschikt zijn voor het werken met jongeren vanaf 10 jaar en voor volwassen. Tot 23 oktober gaan de jongerenwerkers en bibliotheekmedewerkers ermee aan de slag. Zij zijn getraind als LabCoach en helpen de bezoekers van het lab de techniek veilig en deskundig te bedienen.

Welke technieken kan de jeugd in het mobiele Maaklab allemaal leren en ontdekken?

De activiteiten die je in het MaakLab kunt uitvoeren zijn oneindig. Zo zijn er onder andere verschillende ontwerpprogramma's waarmee je digitaal 3D kan ontwerpen en staan er 3D printers klaar om de ontwerpen te printen. Met een lasersnijder kun je in hout graveren en heel precies papier snijden. De foamsnijder helpt met het maken van grote vormen en bij stickers en stencils (ook op textiel) ontwerpen wordt de techniek van de snijplotter uitgelegd. Wie liever wearables maakt kan aan de slag met de digitale borduurmachine. En wil je ergens een replica van maken dan biedt de 3D scanner uitkomst. Men kan zich aanmelden in de bibliotheek in Westerhaar of bellen met de bieb Vriezenveen 0546-562385. Denk aan de coronamaatregelen. Volwassenen alleen toegang met mondkapje. Handen desinfecteren bij de ingang.