Hardenberg

Mobiel betalen in Suriname, ontwikkeld door fintech-expert Move4Mobile

Door de redactie

Hakrinbank heeft op 1 november in Suriname de online betaal-app Mopé gelanceerd. Met de app krijgen de bijna 600.000 inwoners van Suriname direct toegang tot het online financiële systeem. De app is een initiatief van Hakrinbank en is ontwikkeld door fintech-expert Move4Mobile in samenwerking met innovatiebureau goeiePeer.nl.

Het grote merendeel van financiële transacties in Suriname wordt uitgevoerd met contant geld. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75% van de consumenten graag online zou willen kunnen betalen. Veel inwoners van Suriname hebben geen bankrekening, en kunnen zodoende niet meedoen aan het digitale financiële systeem van het land. Hakrinbank biedt met de nieuwe app genaamd Mopé (vernoemd naar de Surinaamse vrucht) een oplossing voor dit probleem.

Iedereen met een smartphone kan de app installeren en een mobile wallet openen, waarbij het telefoonnummer als rekeningnummer fungeert. De wallet kan worden opgeladen door middel van een girale overboeking in Surinaamse dollars, Amerikaanse dollars of euro's. Geld dat op een wallet staat kan real-time worden overgeboekt naar een andere wallet. Ook kan de gebruiker in de app een betaalverzoek aanmaken. Er verschijnt een QR-code die gescand kan worden door de betaler. Dit betaalverzoek kan ook worden gedeeld via WhatsApp of e-mail, zodat er ook op afstand betaald kan worden door 1 of meerdere gebruikers. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid (een deel van) de wallet over te boeken naar een bankrekening.

Mopé biedt een heel aantal voordelen. Zo is het mogelijk om vanuit Nederland eenvoudig geld over te boeken naar een mobile wallet in Suriname, bijvoorbeeld naar familie of vrienden. Het terugdringen van het aantal cash-transacties bevordert de veiligheid van voornamelijk winkeliers aanzienlijk. Ook draagt het project bij aan de doelen van de VN en de Wereldbank ten aanzien van financiële inclusie. Het streven van de Wereldbank is om iedere wereldburger toegang te geven tot een digitaal financieel systeem. Mopé voorziet hierin voor iedereen in Suriname.