Hardenberg

Minister van Gehandicaptenzaken is duidelijk: 'Raadslidmaatschap komt niet in gevaar'

Door de redactie

Rick Brink wordt momenteel geleefd. "Ik buitel van krantenredactie naar radio-uitzendingen en tv-programma's. Ook deze week", lacht de Hardenberger. Reden voor de belangstelling rondom zijn persoon is zijn verkiezing tot eerste minister van Gehandicaptenzaken in Nederland. Tijdens de televisieshow van KRO-NCRV vorige week, scoorde hij 39% van de stemmen. Als Minister fungeert Rick het komende jaar als boegbeeld voor mensen met een handicap.

"Ik vond de verkiezing enorm spannend. Met name na de eerste ronde toen er van de zes kandidaten drie moesten afvallen. Toen de eerste twee namen genoemd waren dacht ik dat het gedaan was, maar ik mocht alsnog door. Dat ik het uiteindelijk geworden ben, vind ik nog steeds ongelooflijk", aldus Rick, die inmiddels vorstelijk is onthaald door zijn collega's bij KRO-NCRV, waar hij een jaar lang voor een dag in de week in dienst komt. Ook heeft de 33-jarige Hardenberger al kennisgemaakt met alle leden van de Ministerraad in Den Haag.

Lokaal is Rick met name bekend als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Hardenberg. "Die functie komt door mijn benoeming als minister niet in gevaar. Ik heb van meet af aan duidelijk gemaakt dat ik mijn werk in de gemeenteraad niet op wil geven. Zou dat een eis van KRO-NCRV geweest zijn, dan was ik meteen met de verkiezing gekapt", zegt Rick resoluut. Hij weet nog goed dat hij begin dit jaar door verschillende mensen attent werd gemaakt op de zoektocht van KRO-NCRV naar een minister voor gehandicaptenzaken. "TV-presentator Lucille Werner lichtte haar plannen daarvoor destijds toe bij Eva Jinek. Veel mensen vonden dat ik daar wel geschikt voor zou kunnen zijn. Na ampel beraad besloot ik een poging te wagen. Ik heb uiteindelijk wel alle gereedschappen in mijn koffer om dit tot een succes te maken", stelt Rick, die zelf aan een rolstoel gekluisterd is door de botziekte Steogenes Imperfecta.

Als minister van Gehandicapten Zaken kent Rick drie belangrijke thema's: meer inclusieve speeltuinen, meer aandacht voor eenzaamheid en meer arbeid c.q. betere arbeidsomstandigheden voor mensen binnen de doelgroep.

Rick werkt nu nog als projectleider bij Dion in Hardenberg, maar zegt zijn baan daar op voor het Ministerschap. Overigens onder grote dankzegging voor zijn collega's, die hem naar zijn zeggen, altijd alle ruimte hebben gegeven om zich maatschappelijk verdienstelijk te maken. "Wanneer ik precies stop is nog niet bekend. We gaan de zaken in elk geval netjes overdragen".

Als minister gaat Rick lobbyen voor de gehandicapten, zal hij vanuit zijn functie wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen.

Veel daarvan zal hij in samenspraak doen met minister Gehandicaptenzorg Hugo de Jonge. Geen onbekende voor Rick, die de minister met name heeft leren kennen rond de toekenning van het predikaat 'meest toegankelijke gemeente van Nederland' voor de gemeente Hardenberg.

Weliswaar een gemeenschappelijke actie van de gemeenteraad, maar met een aanzienlijke rol van Rick daarin. "Die rol heeft bij de verkiezing tot minister niet de doorslag gegeven, maar het helpt natuurlijk wel als je al ergens je sporen verdiend hebt".

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer