Hardenberg

Minister Slob bezoekt uitwisselingsproject scholieren en vluchtelingen van Stichting Present

Door de redactie

"Dit is een prachtig voorbeeld om vrijwilligerswerk van onderaf te stimuleren". Minister voor basis en voortgezet Onderwijs Arie Slob bezocht maandag 11 maart een praktijkvoorbeeld van de maatschappelijke diensttijd bij stichting Present in Hardenberg. Het betrof hier een uitwisselingsproject tussen scholieren van de Taalschool en het Greijdanus in Hardenberg.

Aanleiding was om meer inzicht te krijgen hoe de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren tussen 15-30 jaar in de praktijk handen en voeten krijgt. Slob sprak onder andere met maatschappelijke trainees Tessa Ramaker en Marleen Kremer. Kremer coördineert de uitwisseling tussen beide scholen in haar vrije tijd. Minister Slob "Dit is een prachtig voorbeeld om vrijwilligerswerk van onderaf te stimuleren. Marleen en Tessa bewijzen dat jongeren maatschappelijk van betekenis willen zijn en met de juiste begeleiding ook tot resultaten komen."

MDT trainee Tessa, die het Kerstengelproject organiseerde eind 2018, ging met andere leerlingen in gesprek met de Minister over haar ervaringen: "Zo'n traineeship geeft mij meer voldoening dan bijvoorbeeld een baantje in de supermarkt. Helemaal gaaf dat de minister langskwam. Konden we hem direct een kraamcadeautje geven voor zijn nieuwe kleinzoon."

Marleen is na Tessa de tweede MDT trainee bij Present Hardenberg die in haar eigen tijd zich maatschappelijk wil inzetten. Daarnaast is ze leerling op het Greijdanus in Hardenberg. De school vindt het vanuit haar christelijke identiteit en de onderwijsvisie belangrijk om leerlingen te leren hoe ze van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. De samenwerking met Present is een mooie kans om dit vorm te geven. De uitdaging van Marleen is het taalmaatjesproject tussen beide scholen een sterk vervolg geven. Door het organiseren van een activiteitenmiddag met koken, sporten en een verwenactiviteit komen VMBO 4 leerlingen van het Greijdanus en kinderen van vluchtelingen in afwachting van een verblijfsstatus met elkaar in contact. MDT trainee Marleen: "De bedoeling is dat zo'n 40 scholieren deze middag bijwonen en dat hier nieuwe contacten ontstaan. Ik denk dat sommigen even een zetje nodig hebben en meestal gaat het daarna vanzelf. Zo geeft Present mij een zetje om me vrijwillig in te zetten. En dat de Minister kwam kijken is natuurlijk wel heel gaaf!" De uitwisselingsmiddag zelf is gepland op woensdag 27 maart en wordt afgesloten met een high tea.

Maatschappelijke Diensttijd

De maatschappelijke diensttijd ging in september van start via proeftuinen bij ruim 40 geselecteerde organisaties. Met maar liefst 33 locaties is Stichting Present Nederland één van de grootste leveranciers. Doel is om jongeren tussen de 15-30 jaar een passend traineeship (incl gratis begeleiding en cursussen) aan te bieden die hun horizon verbreedt, zicht geeft op hun kwaliteiten en hun bijdrage levert aan de samenleving. In de anderhalf jaar durende proeftuin experimenteert Present met diverse vormen om te ontdekken op welke manier jongeren bereikt kunnen worden en wat hen motiveert om vrijwillig in actie te komen voor een ander.Naast Marleen begeleidt Present landelijk dit jaar 150 andere trainees met een maatschappelijk project bij hun in de buurt en zoekt nog tientallen nieuwe trainees in de komende maanden. Trainees kunnen zich aanmelden via www.bestevacatureever.nl. Directeur Pieter Cnossen is blij met deze extra aandacht voor de maatschappelijke diensttijd: "Present maakt er werk van om via vrijwilligerswerk op maat waardevolle ontmoetingen tot stand te brengen en zo dwarsverbanden aan te brengen in de maatschappij. Gelukkig staan veel jongeren daar voor open, merken we ook via dit experiment "

Stichting Present

Stichting Present is een landelijke vrijwilligersorganisatie met een netwerk met 73 zelfstandige lokale stichtingen Present. In nauwe samenwerking met professionele zorg- en welzijnsinstellingen en met ondersteuning door lokale Presentcoördinatoren zetten meer dan 38.000 vrijwilligers zich jaarlijks in voor duizenden mensen met ontoereikende gezondheid, financiële middelen.