Hardenberg

Minder middelengebruik dankzij IJslands model

Door de redactie

Tijdens een dorpsbijeenkomst in De Gashouder in Dedemsvaart is aandacht besteed aan het zogenoemde IJslandse preventiemodel dat zeer geschikt blijkt om het middelengebruik onder jongeren terug te brengen. Naast professionals en scholen was er een flink aantal ouders aanwezig.

IJslandse jongeren gebruikten twintig jaar geleden van alle Europese jongeren de meeste drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst. Ook sporten ze meer en doen ze meer aan vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn ouders meer betrokken bij hun kind. Dit is bereikt door een speciale aanpak - het IJslands preventiemodel. Dit model richt zich niet op de jongeren zelf maar op de omgeving van de jongeren. Deze omgeving is namelijk van grote invloed op de keuzes die de jongeren uiteindelijk maken; wat doen ze in hun vrije tijd, roken ze of drinken ze alcohol en hoe voelen ze zich? De vier invloeden zijn: het gezin, de vriendengroep (peergroep), vrije tijd en school.

De gemeente Hardenberg onderzoekt of het IJslands preventiemodel kan helpen om het middelengebruik (drank, sigaretten, drugs) onder jongeren in de gemeente nog verder terug te dringen. Daarom doet de gemeente mee aan een proef van drie jaar onder leiding van het Trimbos instituut en het Nederlands Jeugdinstituut.

Dedemsvaart

In overleg met de Zeven Linden en het Vechtdal College Dedemsvaart is gekozen om te starten in Dedemsvaart. Dedemsvaart is compact en de leerlingen op de middelbare scholen komen grotendeels uit Dedemsvaart zelf. In oktober 2018 deden 170 leerlingen van beide scholen mee aan een onderzoek. Vijftien- en zestienjarigen vulden hiervoor een uitgebreide vragenlijst in. Met de uitkomst van het onderzoek is men in Dedemsvaart aan de slag gegaan. Nu wordt bekeken hoe het IJslands model kan worden gebruikt om een aanpak te bedenken die uiteindelijk in de hele gemeente is te gebruiken.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer