Nieuws

Miljarden aan steun voor Nederlandse bedrijven

Door de redactie

Na meerdere mededelingen vanuit de overheid wordt de situatie veroorzaakt door het corona virus steeds grimmiger voor ondernemers. Momenteel werken de meeste ondernemers en medewerkers vanuit huis en liggen veel sectoren volledig plat. Vooral de autobranche en de horeca zijn erg zwaar getroffen. In februari hebben al 19 autobedrijven faillissement aangevraagd. Om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt heeft de overheid een noodpakket samengesteld om bedrijven overeind te houden in deze moeilijke tijd.


Subsidie pakket voor bedrijven een zzp-segment
Waar eerst de regeling voor werktijdverkorting van toepassing was is er nu een financiële tegemoetkoming in het leven geroepen. In een normaal jaar vragen gemiddeld 200 bedrijven de werktijdverkorting voor hun medewerkers aan. In de afgelopen maand waren dit al meer dan 80.000 bedrijven.

De Tweede Kamer heeft er nu voor gekozen een noodpakket van tussen de 10 en 20 miljard beschikbaar te stellen voor de komende 3 maanden. ZZP’ers die hun inkomsten zien zakken onder het minimumsalaris kunnen hun inkomen aangevuld krijgen tot het landelijk minimum. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Bedrijven met personeel kunnen tot 90% van het salaris vergoed krijgen. Dit is afhankelijk van de sector en hoe hard het bedrijf getroffen is. Voorwaarde is wel dat zij geen personeel ontslaan. Op deze manier wordt baanbehoud zoveel mogelijk gerealiseerd.

Belastingaangifte mag worden uitgesteld
Tussen 1 maart en 1 mei moet normaal gesproken de inkomstenbelasting worden betaald. Voor veel ondernemers betekent dit dat zij enkele duizenden euro’s moet afstaan aan de belastingdienst. Om ondernemers in deze moeilijke tijden tegemoet te komen heeft de Tweede Kamer besloten de termijn voor de aangifte van inkomsten en overige belastingen met 3 maanden te verlengen.

Moeilijk voor ondernemers met hoge kosten
Veel ondernemers hebben hoge maandelijkse lasten. Denk hierbij aan het zakelijk leasen van een auto of het huren van een bedrijfspand. Omdat in sommige branches het werk volledig stil ligt zal het voor veel ondernemers zelfs met de subsidie moeilijk worden om het hoofd boven water te houden.

Vormgeving van de steun nog bezig

Het steunpakket voor ondernemers geldt voor de komende 3 maanden. Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt zou de steun verder uitgebreid kunnen worden. Het huidige steunpakket wordt op dit moment vormgegeven en zal naar verwachten binnen 2 tot 3 weken beschikbaar zijn.