Hardenberg

Milieubewust naar Rome

Door de redactie

Met school naar Rome, hartstikke leuk natuurlijk. Maar toen de 17-jarige Amira Perfors uit Vwo-5 van het Vechtdal College Hardenberg, hoorde dat ze met het vliegtuig gingen, had ze wel haar bedenkingen.

"Vliegen is natuurlijk super slecht voor het klimaat. Ik heb op school aangegeven dat ik niet mee wilde met het vliegtuig. Van bijna 80 vwo-leerlingen was ik de enige die niet met het vliegtuig meewilde vanwege het klimaat".

Uniek verzoek

"Er was in eerste instantie verwarring en zorg ontstaan bij dit opmerkelijke verzoek", benoemt Rogier Tiel Groenestege, teamleider van de bovenbouw van het vwo op het Vechtdal College Hardenberg. "Het is namelijk een uniek verzoek dat we nog nooit eerder hebben gekregen. Onze vrees was dat moeder een hostel verder zou gaan zitten en dat haar verblijf de groepsvorming tijdens het verblijf in de weg zou staan. De Romereis heeft veel doelen, en het omgaan met sociale aspecten is er daar een van. Samen uit, samen thuis. Kinderen zijn 16 en 17 jaar en hebben ook in Rome vrije tijd. Ze kampen misschien met heimwee en trekken elkaar er dan doorheen".

Na een gesprek op school met de ouders en teamleider de heer Rogier Tiel Groenestege is dat punt uit de wereld geholpen. Nu de moeder van Amira haar dochter aflevert en haar weer ophaalt als de rest van de leerlingen de bus naar het vliegveld pakt, heeft Tiel Groenestege niets dan lof over de duurzame intenties van één van zijn studenten. "Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema, onze leerlingen zijn straks toekomstige werkgevers en werknemers die er mee te maken krijgen. Daarom stimuleren we het ook om er kritisch over na te denken. Wij hebben bijvoorbeeld Amira vrijaf gegeven toen ze mee wilde doen aan de klimaatstaking. Ze mag een voorbeeld zijn voor andere leerlingen en mijn collega's".

Met elektrische auto naar Rome

"Ik ga met een elektrische auto naar Rome", vervolgt Amira. "Ik wil zo laten zien dat we meer voor het klimaat moeten doen en klimaat bewuster moeten leven. Want je kunt nog steeds wel mee op schoolreis gaan en klimaat bewust bezig zijn. Dat wil ik laten zien. Mijn moeder, Ilonka Perfors, en ik vertrekken vrijdagmiddag 29 maart met de elektrische auto Nissan Leaf, die autobedrijf Lesscher Hengelo beschikbaar heeft gesteld. We starten vanaf het autobedrijf en daar begint onze reis naar Rome. We blijven een weekje in Rome en vertrekken 6 april weer richting huis".

Benieuwd?

Benieuwd hoe deze reis gaat verlopen? Volg dan de reis op social media. Ze gaan onderweg vloggen en plaatsen foto's en doen verslag van de reis. Volgen kan via instagram: klimaatbewust_naar_rome. Het linkje van het Youtube kanaal is op de instagram te vinden.