Hardenberg

"Mijn opvolger is een enorme bofkont"

Door de redactie

"De burgemeester die na mij komt is een enorme bofkont". Dat zegt Peter Snijders, die burgemeester van Zwolle wordt. Donderdag 12 september neemt hij afscheid van de gemeente Hardenberg. Onconventioneel 'omdat hij geen traditionele burgemeester is', zoals hijzelf zegt, met een bijeenkomst in een ongedwongen sfeer in het voormalige gemeentepark in Dedemsvaart. "Een beetje in de sfeer van het Strawberry Fields Festival hoop ik tijdens die bijeenkomst de trots van de gemeente Hardenberg te mogen vieren". Iedereen is die middag welkom vanaf 16.00 uur.

G.Brokelman

Burgemeester Peter Snijders wil de trots van Hardenberg vieren tijdens zijn afscheidsbijeenkomst

"Hoe ik op de afgelopen acht jaar in Hardenberg terugkijk? ''t kun minder,' zou ik als rechtgeaarde Drent haast zegge", lacht de burgemeester, die 53 jaar geleden geboren werd in het Drentse Dalen. 'Toen ik hier in 2011 vanuit De Wolden naartoe kwam, groeiden de bomen als het ware tot aan de hemel, maar toen ik er eenmaal zat, was dat snel over. Er gebeurde van alles in de wereld en de effecten van de economische crisis werden ook hier voel- en zichtbaar. Een waanzinnig mooi bedrijf als Van Dijk Bouw wat het niet redde, een ziekenhuis dossier wat niet wilde lukken, problemen bij Veldzicht. Het leek alsof het allemaal alleen maar minder werd.

De burgemeester fronst zijn wenkbrauwen als hij eraan terugdenkt, maar plooit zijn gezicht snel bij de herinnering aan het resultaat van het vervolg "We moesten flink bezuinigen en hebben dat met het college en de raad voortvarend opgepakt. Uiteindelijk hebben we ruim 12 miljoen euro moeten bezuinigen. Meer dan zestig Fte's werden er onder meer op de eigen organisatie ingeleverd. Dat was nog nooit gebeurd. Echt gigantisch en pittig, maar het was nodig en heel knap ook hoe het bedrijfsleven, wat hier heel sterk is met veel familiebedrijven, toen heeft geanticipeerd en overeind is gebleven tot er zo rond 2016 weer wat meer financiële armslag kwam en ruimte om te investeren

Uiteindelijk heeft bijvoorbeeld Veldzicht een doorstart kunnen maken en zijn we erin geslaagd het ziekenhuis voor de regio te behouden. Dat is heel belangrijk en ik ben daar enorm trots op". Naast die successen en de trots over een sterk bedrijfsleven ziet Snijders ook heel veel kracht in de verschillende dorpen. "Hardenberg is een geweldige dynamische gemeente met hele mooie mensen en enorm veel activiteiten, waar ik intens van kan genieten. Heel bijzonder", prijst de scheidende burgemeester.

Onrust

Waarom dan toch vertrekken?"' Ik meen dat het goed is om na verloop van een aantal jaren nieuwe uitdagingen te zoeken. Er zit bij mij wat dat betreft wel iets van onrust in. Ik ben nu 53, wil de dynamiek erin houden, maar ook graag de regie in eigen hand houden", licht Snijders met de nodige zelfkennis toe. Hij geeft desgevraagd aan de laatste jaren steeds meer in zijn rol te zijn gegroeid als burgervader. "Dat heeft natuurlijk met de levensfase te maken, maar ook met de dingen die je meemaakt en dat is in Hardenberg heel veel geweest, zowel lief als leed".

De burgemeester onderstreept dat met een map vol herinneringen aan goede en slechte tijden. Een lief gedichtje, een mooie kerstkaart, indringende brieven van dankbare mensen, ludieke foto's over hachelijke momenten, zoals het laatste ritje in de Thunderloop op het Attractiepark. Snijders lacht hardop bij de herinnering. Het zijn voor hem allemaal stille getuigen van een roerige, maar oh zo mooie periode in de gemeente Hardenberg. Tijdens zijn afscheid zal hij er nog het nodige over gaan zeggen.

Openheid is belangrijk

Alles overziend is de burgemeester trots op wat de gemeente Hardenberg, mede onder zijn leiding, heeft bereikt, Hij geeft toe dat er natuurlijk tegenvallers zijn geweest, maar benadrukt dat spijt niet in zijn woordenboek voorkomt. De VVD-burgemeester is vooral trots en verguld met het feit dat dat het van oudsher behoudende Hardenberg naar zijn mening de afgelopen jaren opener is geworden, de blik meer naar buiten heeft gericht en meer de verbinding met andere regio's heeft gevonden."Goed dat er gewerkt wordt vanuit de eigen kracht, die in de gemeente namelijk volop aanwezig is. Het is mooi dat die lijn van samenwerken de komende jaren voortgezet wordt. Raad en hebben een mooie opgave om deze beweging vast te houden en verder te brengen. Vanuit hoofdlijnen blijven sturen, maar dichtbij en samen met inwoners. Daar ligt wat mij betreft ook een schone taak voor mijn opvolger. Ondertussen zal ik Hardenberg niet snel vergeten en vanuit Zwolle op de voet blijven volgen. In die zin blijven we elkaar gewoon zien'.