Kinderpersbureau

Mijn grootste hobby is paardrijden

Door de redactie

Mijn grootste hobby is paardrijden. Thuis bij ons op stal, De Linquenda Hoeve, heb ik mijn eigen pony Shakira staan. Zodra ik vrije tijd heb rijd ik op haar en iedere week krijg ik les van een instructrice.

Door Anna Kampman

Graag wil ik jullie iets vertellen over paardrijden. Als je zelf geen paard of pony hebt kun je natuurlijk altijd lid worden van een manege zodat je daar kunt leren rijden. Paardrijden leer je niet zomaar; het is een proces van jaren. Samen met je paard of pony moet je een band opbouwen, want samen wil je iets gaan doen. Zo'n band bouw je op door lekker veel tijd door te brengen met je pony. Samen kun je knuffelen, poetsen, kletsen en wandelen. Voordat je gaat rijden moet je eerst een aantal basis dingen kennen namelijk: welke kleding moet je als ruiter aan? Een cap ter bescherming van je hoofd (dit is ook altijd verplicht) een bodyprotector ter bescherming van je rug, rijlaarzen en een paardrijbroek. Hoe je op een paard moet zitten: ontspannen met een rechte rug, je voeten in de stijgbeugels met je hakken naar beneden gedrukt, ellebogen in een knik en je handen mooi laag boven het zadel met de duimen omhoog. Een juiste zit is erg belangrijk. Zit je niet goed dan heb je geen balans en val je gemakkelijk van je paard of pony.

Wat ben je nodig voor je paard? Een poetskoffer met daarin poets en verzorgingsspulletjes, een hoofdstel en zadel met zadeldekje en soms een zweepje.

Welke gangen kent een paard? Drie basisgangen namelijk stap, draf en galop.

Kun je een beetje rijden dan is het hard werken om samen iets te bereiken maar ook echt heerlijk genieten.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer